pirnten printen
Diner, Glutenvrij, Groenten, Lactosevrij, Recepten, Vegan, Vegetarisch, Voordelig koken
Laat een bericht achter

Zweedse mengelmoes Pytt i panna

Zweedse_mengelmoes_Pytt_i_panna_2

Een typisch Zweeds gerecht is de mengelmoes Pytt i panna. Het is een traditioneel gerecht dat meestal gemaakt wordt van restjes zoals fijn gesneden aardappelen, gele ui en vlees (meestal rundvlees). Vandaag maak ik de veggie versie van dit gerecht en serveer ik het met ingelegde rode kool.

Hoewel de klassieke Pytt i panna normaal gesproken wordt gemaakt met restjes maak ik het met vers gekookte groenten. Gewoon omdat mijn restjes meestal al op zijn…

Als je groenten voorkookt krijg je een maaltijd veel sneller op tafel. En dat kan nodig zijn als je een huishouden hebt met 2 workaholics die er ineens achter komen dat je hongerig wordt na een dag werken…
De ingrediënten voor dit gerecht zijn gemakkelijk te vinden en hebben lekkere volle rijke smaken. Ik serveer mijn Pytt i panna met zoetzure rode kool en wat humus zodat het een complete maaltijd is. In Zweden zou men waarschijnlijk in plaats van de rode kool kiezen voor de traditionele rode biet.

Zweedse_mengelmoes_Pytt_i_pannaZweedse_mengelmoes_Pytt_i_panna_3

Zweedse mengelmoes Pytt i panna

Voor 3-4 personen
Ingrediënten
1 pastinaak
300 gr knolselderij
700 gr aardappelen
200 gr wortels
1 grote gele ui (ongeveer 400 gr)
Zout en peper
Olie om in te bakken

Hoe doe ik het?
1. Schil de ui en snijd hem in blokjes of plakjes. Bak de ui in een bakpan met wat olie op een laag vuur. Roer af en toe en bak totdat de uien zacht en glazig zijn. Doe de ui daarna in een kom en zet het opzij.
2. Laat een flinke pan met water aan de kook komen. Schil ondertussen de groenten en snijd ze in de gewenste grootte. Probeer ze enigszins op een gelijk formaat te snijden.
3. Kook de groenten een paar minuten in het kokende water, doe ze dan in een vergiet en laat ze uitlekken.
4. Neem een diepe bakpan en laat deze warm worden. Doe 2 eetlepels olie in de pan en doe de voorgekookte groenten er in. Bak totdat alle groenten een mooie, lichtbruine kleur hebben. Voeg als laatste de ui toe en laat deze met de andere groenten op temperatuur komen.
Als je wilt kun je wat fijngesneden dille toevoegen aan de groenten als je klaar bent. Het geeft een heerlijke zomerse smaak aan een winters gerecht.

Ingelegde rode kool

Ingrediënten
250 gr rode kool
1,5 el appelwijnazijn
½ tl venkelzaad
zout en peper
(eventueel  1 tl agave)

Hoe doe ik het?
1. Versnipper de kool zo dun mogelijk, bij voorkeur met een mandoline of een keukenmachine, maar een scherp mes werkt ook uitstekend!
2. Doe de kool in een kom, voeg azijn toe (plus eventueel 1 tl agave) en kruid het goed met zout en peper. Masseer de kool met je handen tot het een beetje zacht wordt.
3. Giet venkelzaad in een vijzel en maal het grof. Voeg de zaden toe aan de kool. Laat het marineren totdat het wordt opgediend.

Dit recept is van nature vrij van gluten en lactose.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *