Een super simpel basisrecept waarmee je een lekkere zure room maakt met cashewnoten. Ik gebruik het precies zoals de reguliere zure room; in soepen, een romige dressing of in een pastasaus.
Gemakkelijk te maken en handig. Je kan voor het gemak een blender gebruiken maar het gaat ook goed met een gewone huishoudmixer in combinatie met een staafmixer.
Als je iets te veel van deze zure room gemaakt hebt waardoor je hem niet op tijd op krijgt meng je er gewoon wat lekkere verse kruiden door (zoals dille, koriander, peterselie of knoflook etc. ). Dat mengsel verdeel je over een stuk bakpapier op een bakplaat.
Even bakken op 90° tot alles droog is en dan kun je het eten als koek of kruimelen over een salade of fijner verkruimelen tot paneermeel. Dus weinig moeite voor veel plezier en mogelijkheden.
Vanillesaus
Als je het zout en de witte wijnazijn uit het recept weglaat en in plaats daarvan wat ahornsiroop, kokosolie en vanillepoeder toevoegt heb je een heerlijke vanillesaus die je kunt gebruiken voor op je rabarbertaart, ik noem maar wat.
Je kan de cashewnoten ook vervangen door pijnboompitten (weken niet nodig) of romige ongezouten macadamia noten. Het werkt allemaal.
Laten we aan het werk gaan!
Zure room van cashewnoten
Ingrediënten
135 gram rauwe cashewnoten, geweekt
1,5 dl koud water (eventueel meer)
1 flinke snuf zeezout
2 tl witte wijnazijn (eventueel meer)
Hoe doe ik het?
1. Week de cashewnoten in koud water gedurende ongeveer 4 uur. Zeef en spoel de noten.
2. Doe water, witte wijnazijn en zout in een blender. Giet de geweekte cashewnoten er bovenop. Door het in deze volgorde te doen kunnen de messen beter draaien.
3. Mix totdat je een gladde crème hebt. Als je een huishoudmixer gebruikt kan het nodig zijn om het mengsel over te gieten in een hoge kom en het met een staafmixer mooi glad te mixen.
Voeg een beetje water toe als de crème te dik blijft of als de messen moeite hebben om te draaien.
Je kunt eventueel een paar druppels witte wijnazijn toevoegen als je het zoet van de noten in balans wilt brengen.
Bewaar de room in een glazen pot met een deksel in de koelkast. Je kan het ongeveer 5 dagen bewaren.
Dit recept is vrij van gluten, lactose, soja en suiker.
Pingback:Snelle pasta met courgette in een romige saus