pirnten printen
Diner, Glutenvrij, Groenten, Lactosevrij, Ontbijt, Recepten, Vegan, Vegetarisch
commentaren 2

Zonnige tofu met een Marokkaanse smaak

Sunny_tofu_with_taste _from_Morocco_2

Vergeet alles over smaakloze tofu want hier gaan we aan de gang met wat lekkers. Heel gemakkelijk te maken! Je hebt alleen een beetje tijd nodig omdat de ‘slow baked’ uien in het recept wat tijd nodig hebben. Maar dan heb je wel een smaaktopper.

Meestal maak ik er vrij veel van als ik eenmaal bezig ben. Dan weet ik dat ik genoeg heb voor een stevige lunch of voor als ik laat thuis kom als ik uit geweest ben. En misschien gebruik ik wat over is voor een lekkere boterham bij het ontbijt. Tenminste als er bij me thuis niet iemand rondloopt waarmee ik een van mijn favoriete gerechten mee moet delen……..

Je kunt in dit recept de groenten gebruiken die je in huis hebt en lekker vindt. Maar de uien zijn erg belangrijk dus die kan je niet overslaan, net als de kruiden.
Deze keer heb ik me laten inspireren door de heerlijke smaken van de Marokkaanse keuken met zowel ingelegde citroen, komijn als verse koriander. Je kan natuurlijk ook kiezen voor wat meer Italiaanse kruiden of waarom niet voor Zweedse smaken door bijvoorbeeld wat dille en mierikswortel te gebruiken.
Laten we aan de slag gaan!

Zonnige tofu met een Marokkaanse smaak

Voor twee hongerige personen
Ingrediënten
Smaak- en geurvrije kokosolie of andere neutrale olie om te bakken
2 gele uien
4-5 grote champignons (of kleiner, maar meer)
½ courgette (in de lengte doorgesneden)
1 handvol cherrytomaten, in tweeën gesneden
325 gr stevige naturel tofu (biologisch)
1 snuifje kurkuma
½ tl gerookte paprikapoeder
2 snufjes gemalen komijn
1 handvol lekkere olijven
1 tl gedroogde tijm
¼ ingelegde, gezouten citroen, in dunne plakjes
Een handje koriander, basilicum of peterselie
Peper en eventueel (zwart) zout

Hoe doe ik het?
1. Begin met het schillen van de ui, snijd hem doormidden en snipper hem dan in grove stukjes. Snijd ook de champignons. Zet een pan met olie op het vuur. Doe de ui er in en bak ongeveer vijf minuten op een laag vuur totdat de ui zacht en doorzichtig is.. Voeg vervolgens de in plakjes gesneden champignons toe en bak verder voor nog eens vijf minuten.
2. Snijd de halve courgette in vier lange repen en snijd die weer in dunne plakjes. Halveer de cherrytomaatjes. Dan kunnen de plakjes courgette en cherrytomaten toegevoegd worden aan de andere gebakken groenten. Ga door met bakken tot de groenten beetgaar zijn. Breng alles op smaak met zout en peper.
3. Doe de groenten in een kom en zet ze apart.
4. Laat de tofu uitlekken op keukenpapier en pers er met de hand voorzichtig zo veel mogelijk vloeistof uit. Verkruimel de tofu met een mes of met je handen.
5. Zet een pan met wat olie op het vuur. Doe de tofu er in als de pan heet is. Bak op een vrij hoog vuur onder voortdurend bewegen zodat de tofu niet kan vastplakken aan de bodem van de pan en niet kan verbranden. Bak de tofu ongeveer vijf minuten. Snijd ondertussen de ingelegde citroen fijn en zet het opzij.
6. Voeg alle kruiden toe aan de tofu en roer goed.
7. Wanneer de tofu helemaal klaar kunnen de gebakken groenten en de fijn gesneden citroen ook in de pan.
9. Hak een handvol koriander, peterselie of basilicum. Laat het een beetje ruw en meng het zachtjes door de tofu. Klaar!

Geniet van deze tofu als dinergerecht met een wat frisse salade er bij of als lunch of op de boterham!

Dit recept is vrij van gluten, lactose en suiker.

Sunny_tofu_with_taste _from_Morocco_1

2 Kommentare

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *