pirnten printen
Drankjes, Glutenvrij, Lactosevrij, LCHF, Recepten, Suikervrij, Vegan, Zonder witte suiker
Laat een bericht achter

Verfrissende ijsthee x 2

Herbal_icetea_closeup

Hoewel de zomer tot nu toe nog niet echt warm is in Nederland vind ik toch dat ik wat beters moet hebben in plaats van warme ochtendthee. Dus ik heb eens een paar verschillende soorten ijsthee gemaakt. Van deze verfrissende ijsthee x 2 maak ik om de dag een hoeveelheid zodat ik de hele dag door wat kan nemen.

Om de ijsthee te maken kocht ik wat gedroogde hibiscusbloemen in mijn kruidenwinkel. De bladeren zien er gedroogd niet zo spectaculair uit maar zodra ze in contact komen met kokend water ontstaat er een prachtige rode kleur.
De smaak is zuur. Als je het te lang laat trekken kan het zelfs zo zuur worden dat het niet meer drinkbaar is. Ongeveer 10 minuten geeft meestal een perfecte smaak. Ik combineer het met verse munt, een paar druppels agave en limoen. Het klinkt misschien vreemd dat ik limoen toevoeg aan een drankje dat al zuur is maar op de een of andere manier geeft het een fijne balans in de smaak.

Een andere ijsthee heb ik gemaakt met een idee dat ik kreeg toen ik een maand geleden bij een boekpresentatie een Marokkaanse thee proefde. Die thee was erg zoet maar met een interessante combinatie van jasmijn, rozenwater en kardemom. Ik wist meteen dat ik hier een eigen versie van ging maken. Ik kocht in de winkel gedroogde jasmijnbloemen. Als je dat niet kunt vinden kun je ook werken met kant-en-klare groene thee met jasmijn die je overal in de supermarkten kunt vinden. Kijk dan wel uit dat er geen verborgen suiker in zit. Dat klinkt misschien gek maar dat is niet zo ongewoon. Daarom zeg ik het maar even.

De thee kun je het beste bewaren in een glazen kan met een deksel. Ik kwam een hele handige en ahhhh zo mooi kan tegen bij IKEA, Viktigt (limited collectie Ingegerd Råman, die ook in mijn koelkast past. In een kan houd je de thee 2 tot 3 dagen goed in de koelkast. Plakjes limoen of verse munt kun je het beste toevoegen op het moment van serveren. Anders loop je het risico dat ze bederven in je thee.
Daar gaan we dan, twee keer gezonde ijsthee om te genieten van een warme zomerdag. Laten we aan de slag gaan!

IJsthee met hibiscus en munt

1 liter

Ingrediënten
1 liter kokend water
10 gram gedroogde hibiscusbloemen
1-2 tl agave

Bij het serveren
1 limoen
3-5 lange takjes verse munt
Veel ijs

Hoe doe ik het?
1. Laat een kan met water aan de kook komen en zet ondertussen een kom klaar die tegen kokend water kan en doe daar alvast de hibiscusbloemen in.
2. Giet het water als het kookt over de hibiscusbloemen en laat het trekken voor 10 tot 15 minuten. Zeef de thee zorgvuldig zodat alle bladeren er echt uit zijn. Anders kan het te zuur worden.
3. Voeg de agave toe aan de thee en laat het dan afkoelen. Giet de afgekoelde thee in een kan die je in de koelkast kan bewaren.
4. Als je de thee serveert voeg je dungesneden plakjes limoen toe en wat verse munt en lekker veel ijs. En laat dan de zon maar lekker schijnen.

Let op ! Hibiscusbloemen kunnen van invloed zijn op oestrogeen en testosteron in je lichaam. Je moet het daarom niet tijdens de zwangerschap en borstvoeding gebruiken.

IJsthee met jasmijn en kardemom

1 liter

Ingrediënten
1 liter water
10 gr jasmijnbloemen
5 gr kardemompeulen (gekneusd)
1-2 tl rozenwater

Bij het serveren
3-5 lange takjes verse munt
Misschien wat extra kardemom
Veel ijsblokjes

Hoe doe ik het?
1. Laat een kan met water aan de kook komen en zet ondertussen een kom klaar die tegen kokend water kan en doe daar alvast de jasmijnbloemen in.
2. Giet het kokende water over de jasmijnbloemen. Voeg de gekneusde kardemompeulen toe.
3. Laat de thee trekken voor 20 tot 30 minuten. Zeef de thee goed en zorg dat alle bladeren en peulen er goed uit zijn. Anders gaat de jasmijnsmaak erg domineren.
4. Laat het geheel afkoelen. Voeg het rozenwater toe en giet de thee over in een kan die in je koelkast past.
5. Bij het serveren voeg je nog wat verse munt toe en misschien een paar kardemompeulen als decoratie. En natuurlijk veel ijs. Mmmmm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *