pirnten printen
Bijgerechten, Diner, Glutenvrij, Groenten, Lactosevrij, LCHF, Lunch, Paleo, Recepten, Vegan, Vegetarisch, Zonder noten
Laat een bericht achter

Vegan risotto met koolraap, gemarineerde ui en facon

Vegan_risotto

Ik ben weg van risotto! Het moet een beetje romig zijn met een harde kern, zacht, rijk en smeuïg. Er is alleen een probleem. De rijst. Ik probeer in mijn eten zoveel mogelijk koolhydraten en nog wat zaken zoals bijvoorbeeld lactose te vermijden. Ik moet daarom vaak in nieuwe oplossingen denken. Maar dat is ook een uitdaging.Mijn romige oplossing is: een risotto gemaakt met koolraap. Daarbij hartige gistvlokken (voedingsgist) als vegan alternatief voor Parmezaanse kaas. De vlokken zijn gemaakt van gedeactiveerd gist en nogal populair onder vegetariërs en veganisten vanwege de nootachtige, kaassmaak.
Meestal gebruik je het om er een klaargemaakt gerecht mee te bestrooien, net zoals je gedaan zou hebben met Parmezaanse kaas. Bij risotto werkt dit hetzelfde maar als ik eerlijk ben wordt de smaak van echte Parmezaanse kaas niet overtroffen. Sorry vegans. Maar ja, iedereen maakt zelf de keuze.

Voor deze keer heb ik besloten om mijn risotto op smaak te brengen met saffraan. Dit is natuurlijk een van de opties. Je kunt ook de saffraan weglaten en andere kruiden toevoegen zoals dille, champignons, peterselie, etc.
Om te combineren met mijn risotto heb ik simpel gemarineerde rode ui bereid (kan echt overal bij) en facon. Facon is een vegetarisch alternatief voor spek. Krokant, zout en erg leuk om uit te proberen. Dat gaat ook goed samen met pannenkoekjes. Goed bewaard kun je het 3 weken goed houden. Maar zo ver laat je het vast niet komen……..

Laten we aan de slag gaan!

Risotto met koolraap en saffraan
voor 2 personen. Je hebt voor het maken van dit gerecht een blender nodig.

Ingrediënten
1 koolraap (ong. 275 gram als hij geschild is)
1 sjalot
een klontje boter
1 dl droge witte wijn
1,5 dl kokend water en 1 theelepel groentebouillonpoeder (evt. zelf maken, link naar miso bouillon)
1 gram saffraan (optioneel)
2 tl cashew boter
Een snufje zout
1 kopje Parmezaanse kaas of 1,5 tl voedingsgist

Hoe doe ik het?
1. Schil de koolraap en de sjalot. Hak de sjalot fijn.
2. Doe de koolraap in de blender blijf malen tot je kleine stukjes hebt (ongeveer de grootte van een rijstkorrel).
3. Doe de sjalot in een pan met een klontje boter. Bak de sjalot langzaam glazig.
4. Breng het water aan de kook. Voeg de groentebouillonpoeder toe.
5. Doe de koolraap in de pan met de sjalot en laat het kort meebakken tot het warm is. Voeg ook de groentebouillon toe en zorg dat de groenten dan goed onder water staan.
6. Voeg ook de witte wijn, het zout en de saffraan (optioneel) toe en roer voorzichtig. Laat het gerecht koken tot alles zacht is. Roer af en toe en kijk of het nodig is om meer vocht toe te voegen.
7. Als alles zacht is zal ook de bouillon sterk ingekookt zijn en de “risotto” gewoon nat. Voeg dan de cashewboter toe en roer het voorzichtig tot een romig geheel.
8. Voeg de geraspte Parmezaanse kaas toe en roer nog een keer. Als je liever een vegan versie hebt, doe dan de risotto op een bord en strooi er vervolgens de voedingsgistvlokken overheen.

Gemarineerde rode ui
Voor een kleine schaal, voldoende voor 2 personen

Ingrediënten
1 rode ui
het sap van 1 limoen
een snufje zeezout (Ik geef de voorkeur aan Maldon)
een paar druppels (rauwe, donkere) agave of ahornsiroop

Hoe doe ik het?
1. Schil de ui en snijd hem in tweeën. Snijd de stukken in dunne plakjes. Doe de plakjes in een kleine kom.
2. Voeg het zout toe aan de ui en zorg dat de schijfjes allemaal goed bedekt zijn.. Laat dit een paar minuten zo staan.
3. Voeg het limoensap en de agave toe aan de ui en zorg weer dat alles bedekt is. Laat het zo staan tot je het gaat opdienen.

Facon
Ingrediënten
55 gr kokosvlokken
0,5 eetlepel vloeibare rook (of een beetje minder afhankelijk van hoe rokerig je het eindresultaat wilt hebben)
1 eetlepel tamari (glutenvrij soja)
0,5 eetlepel ahornsiroop of agave
Een paar snufjes knoflookpoeder
Een snufje gemalen zwarte peper
1,5 eetlepel gesmolten geurloze kokosolie

Hoe doe ik het?
1. Stel de oven in op 150°
2. Bereid een bakplaat voor met bakpapier. Strooi de kokosvlokken op de bakplaat.
3. Meng de andere ingrediënten in een kom. Bedek de kokosvlokken daarna volledig met dit mengsel en laat het lekker marineren gedurende vijf minuten. Zorg dat de vlokken goed verdeeld blijven over de bakplaat.
4. Plaats de schaal in de voorverwarmde in de oven en laat de vlokken 5 minuten bakken.
5. Daarna de plaats uit de oven nemen en de vlokken even roeren. Daarna de plaat terugzetten in de oven en nog eens 5 minuten bakken. Roer opnieuw de vlokken en plaats de plaat voor het laatst in de oven. Houd een oogje op de kokosvlokken want ze zijn gevoelig voor verbranden.
6. Haal de bakplaat uit de oven als de facon goudbruin en krokant is. Laat het afkoelen.
7. De facon kun je in een luchtdicht opbergbakje tot drie weken bewaren.
Dit wordt genieten!

Deze recepten zijn glutenvrij.
De risotto is geschikt voor LCHF, vegan en Paleo dieet (voor de laatste twee moet je de Parmezaanse kaas omruilen voor voedingsgist).
De gemarineerde rode ui en Facon is vanwege de (kleine hoeveelheden) agave of ahornsiroop, niet geschikt voor LCHF.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *