Glutenvrij, Lactosevrij, Sausjes, dip & spreads, Smakelijke boeken, Vegan

Vegan Cuisine + Gebakken peren met confit van rode kool en witte chocolade-uienpuree

geschreven door Isabel

Vandaag een recensie van een fantastisch boek, Vegan Cuisine door de vegan topkok Jean-Christian Jury. Uit het boek maak ik gebakken peren met confit van rode kool en witte chocolade-uienpuree.

Eigenlijk heb ik het boek al een paar maanden in huis maar kwam het er tot nu toe niet van om er mee aan de slag te gaan. Dat heeft een paar redenen.
Allereerst bevat het boek meer dan 800 recepten en daar lees je niet zo maar even doorheen. En een tweede reden is dat ik hopeloos verliefd ben geworden op het recept met de gebakken peren met koolconfit en witte chocolade-uienpuree.
En voor dat recept heb je Williamsperen nodig die je niet altijd kunt krijgen. In Nederland kun je ze vrijwel alleen in deze periode van het jaar krijgen. Dus afgelopen week heb ik mijn slag geslagen en was ik klaar om wat rock and roll in de keuken te doen.

Het boek is echt een uitgebreid werk vol smaak en passie1 Alle soorten gerechten komen voorbij van voorgerechten, smoothies, vegan kaas en crackers tot smakelijke hoofdgerechten en heerlijke desserts. De recepten zijn vaak gemakkelijk te maken maar ook zijn er gerechten die best een uitdaging zijn voor de thuiskok.

Het boek is mooi maar ook gemakkelijk leesbaar vorm gegeven en bevat prachtige foto’s van de wereldberoemde culinair fotograaf Joerg Lehmann.
Helaas zijn er niet zoveel foto’s als je als lezer eigenlijk wel zou willen. Begrijpelijk vanwege de enorme omvang van het boek maar nog steeds jammer. Want foto’s zijn eigenlijk toch de helft van de fun van een kookboek als je het mij vraagt.
Wat ik ook een beetje mis is de personal touch van de auteur. Ik had graag een leuk openingswoord van de schrijver gelezen en bijvoorbeeld zijn tips voor het combineren van de fantastische sauzen, jams etc.
Maar dit zijn eigenlijk maar een paar kleine puntjes van kritiek op details die ruimschoots goed worden gemaakt door het imposante, inspirerende bijna encyclopedie-achtige boek met zoveel smaakvol vegan eten.

Ik heb er natuurlijk voor gekozen om de gebakken peren met koolconfit en witte chocolade-uienpuree te maken waarover ik hiervoor al vertelde.
Een zoet hoofdgerecht met smaken in verschillende laagjes. De drie componenten in het gerecht zijn gemakkelijk los van elkaar te maken en combineren ook prima met andere gerechten. Vooral de koolconfit is supermakkelijk te maken en krijgt een mooie smaak van het mosterd- en karwijzaad. Geweldig!

Laten we aan de slag gaan!

Gebakken_peren_met_confit_van_rode_kool_en_witte_chocolade_uienpuree

Vegan_Cuisine_Gebakken_peren

Vegan_cuisine_witte_chocolade_uienpuree

Gebakken peren met confit van rode kool en witte chocolade-uienpuree

Voor 4 personen

Ingrediënten voor de gebakken peren
2 el appelcider azijn
30 gr witte suiker (ik nam kokossuiker)
20 gram gehakte tijm
1 tl bruine suiker
1 tl gemalen nootmuskaat
1 laurierblaadje
8 Williamsperen, ontpit en in helften gesneden
1 el vegan margarine

Ingrediënten voor de confit van rode kool
1 hele rode kool waarvan de kern verwijderd is en dun gesneden (sliertjes)
1 rode ui, geschild en dun gesneden
85 gr vegan margarine
1 el mosterdzaad
1 tl karwijzaad
Zout

Ingrediënten voor de witte chocolade-uienpuree
650 gr zoete witte uien, geschild en gesneden
55 gr vegan margarine (ik gebruikte een neutrale olie)
100 gr witte vegan chocolade, geraspt
Zout

Hoe doe ik het?

Gebakken peren
1. Verwarm de oven voor op 190°C. Meng de azijn, witte suiker, tijm, bruine suiker, nootmuskaat en het laurierblaadje in een pan en kook het mengsel op middelmatig vuur tot het tot een siroop is gereduceerd.
2. Verwijder het laurierblaadje en bereid de peren voor.
3. Plaats de gehalveerde peren in een ovenschotel van plm. 23×23 cm en sprenkel daarover de margarine en de siroop. Bak de peren in 30 minuten.

Confit van rode kool
1. Verlaag de oventemperatuur tot 180° C. Meng alle ingrediënten inclusief wat zout naar smaak in een 23×23 cm ovenschotel.
2. Bedek alles met folie en bak het gedurende 1 uur totdat het zacht is. Voeg eventueel extra zout naar smaak toe.

Witte chocolade-uienpuree
1. Doe de uien, margarine en wat zout naar smaak in een diepe bakpan en smoor het gedurende 30 minuten op een middelmatig vuur tot de uien erg zacht zijn. Vergeet niet af en toe te roeren.
2. Doe dan alles in een blender, voeg de geraspte witte chocolade toe en mix het tot een glad mengsel (kan ook met de staafmixer)
Je kan het als het nodig is nog een beetje op smaak brengen.

Voor het serveren; doe iets van de rode kool op elk van de 4 borden.
Leg op ieder bord 4 halve peren en rangschik het mooi met de kool.
Smeer dan ongeveer 2 eetlepels van de puree over de peren en dien het op.

Dit recept is van nature vrij van gluten en lactose.

Vegan cuisine

Jean-Christian Jury
ISBN 9783832733766
Uitgever TeNeues
Taal Engels