pirnten printen
Glutenvrij, Groenten, Lactosevrij, Salades, Sausjes, dip & spreads, Smakelijke boeken, Vegan, Vegetarisch
Laat een bericht achter

The new green salad + salade met wilde rijst en geroosterde pompoen

The_new_green_salad_salade_met_wilde_rijst_en_geroosterde_pompoen

Het Zweedse boek The new green salad van Therese Elgquist is een prachtig boek over warme en koude salades. Vandaag vertel ik over het boek en maak ik een warme salade met wilde rijst en geroosterde pompoen.

Het boek The new green salad staat vol met kleurrijke foto’s van heerlijke salades die het hele jaar door gemaakt kunnen worden. Want natuurlijk kun je het hele jaar door salade eten; als je maar een beetje let op de seizoenen.

Therese Elgquist is een culinair auteur, foodstylist en receptontwikkelaar en werkt voor verschillende grote klanten in Zweden. The new green salad is haar eerste kookboek.
In het boek laat ze zien hoe je fantastische lekkere salades maakt met veel smaak, kleur en verschillende texturen.
Vergeet die paar karige slablaadjes met droge komkommer met Rhode Island dressing en vul in plaats daarvan je bord met verschillende soorten granen, groenten, peulvruchten en bladgroenten. Maak het tenslotte af met wat zaadjes, noten en spannende dressings. Er zal een saladewereld voor je open gaan!

Het is echt een boek dat je met plezier leest!
Zoveel smakelijk en kleurrijk eten zonder dat er aanmatigend gedaan wordt over wat je wel en niet zou moeten eten. Gewoon puur eetplezier met veel tips voor leuke ingrediënten en hoe je de beste planning kunt maken om eenvoudig een salade te maken voor zowel een diner als voor feestje.

De recepten zijn vegetarisch, maar de auteur geeft altijd tips over hoe ze vegan en/of glutenvrij kunnen worden gemaakt. Wat een handig systeem!
Er worden ook goede tips voor de keukenplanning gegeven zodat je altijd redelijk vlug door het recept heen kan. Zo wordt vaak verteld wat je bij het diner van de dag ervoor al kunt meekoken zoals bijvoorbeeld rijst of over pasteitjes die je alvast in de vriezer klaar kunt hebben.
En dit zijn slechts een paar voorbeelden. Er is gewoon goed rekening gehouden met hoe jij in de keuken bezig bent.

De meeste ingrediënten zijn gemakkelijk te vinden in de supermarkt, maar er zijn ook enkele wat specifiekere ingrediënten zoals rode rijst, farro en kelpnoedels. Die producten vind je gemakkelijker in natuurvoedingswinkels of online.

Het boek is op een enthousiaste manier geschreven en spreekt volgens mij zowel de onervaren als wat meer doorgewinterde kok aan.

Salade met wilde rijst en geroosterde pompoen

The_new_green_salad_salade_met_wilde_rijst_en_geroosterde_pompoen_1

Voor vandaag heb ik uit het boek een recept gekozen voor een salade met wilde rijst en geroosterde pompoen. De zuivere wilde rijst bleek wel een investering maar was de prijs zeker waard. De rijst die eigenlijk een zaadje is van een grasachtig gewas in plaats van rijst heeft een heerlijke smaak. Nootachtig met een goede bite en op de een of andere manier een subtiele smaak van rook.

De dressing voor deze salade is ongelooflijk lekker met een frisse smaak van sinaasappel- en chili-peper. Ik vond de dressing iets te los ervaren dus ik heb een beetje vegan xanthangom toegevoegd om het romiger te maken. Het werkte perfect.
Een andere “truc” zou zijn om een andere dadel toe te voegen, maar dan moet je wel letten op de zoetbalans.

Ik heb de dadel ook meteen in het sinaasappelsap gedaan nadat ik hem ontpit had. Op die manier wordt de dadel een beetje zachter tegen de tijd dat je gaat mixen. Dat betekent minder gespetter met de staafmixer. En dat is weer goed voor de muren en je humeur bij het opruimen.

Tijd om de salade te maken!

The_new_green_salad_salade_met_wilde_rijst_en_geroosterde_pompoen_3

Wilde rijstsalade met geroosterde pompoen

Groene basis
Ingrediënten
2 dl/160 gr wilde rijst (4 dl gekookt)
100 gr boerenkool (ik had cavalo nero deze keer)
1 kg Hokkaido pompoen (of andere pompoen, bijvoorbeeld butternut)
2 rode uien
250 gram haricot verts
2 avocado’s (kun je ook overslaan zoals ik deed)
100 gr biologische mâche-salade
1 el koudgeperste olijfolie
1 el koolzaadolie
Een snufje zout
Een snufje versgemalen zwarte peper

Dadel dressing

Ingrediënten
1 verse dadel (medjoul)
2 el of milde koudgeperste koolzaadolie
3 el vers geperst biologisch sinaasappelsap
Een snufje chiliflakes
Himalayazout
vers gemalen zwarte peper

Topping
Een handje pecanoten (ik gebruikte in plaats daarvan geroosterde pompoen)

Hoe doe ik het?
1. Kook de wilde rijst volgens de instructies op de verpakking of gebruik voorgekookte wilde rijst. Laat het afkoelen.
2. Verwijder de harde nerf van de boerenkool en scheur het in kleinere stukjes. sprenkel er 1 el koudgeperste olijfolie en een snufje zout op. “Masseer” de salade met je handen tot het zachter wordt. Zet het dan opzij tot het zachter is.
3. Verwarm de oven voor op 200 ° C. Schil en ontpit en de pompoen snijd hem in plakjes. Pel en snijd de uien. Doe de pompoen en de uien op een bakplaat. Besprenkel de pompoen met koolzaadolie, zout en peper. Rooster het 20 minuten in de oven. Draai de plakjes halverwege de baktijd.
4. Breng een pan water aan de kook. Stoom of kook de bonen 7 minuten. Leg ze in een kom met koud water om het koken te stoppen (en voor het behoud van de groene kleur).
5. Rooster de pecanoten (of pompoenpitten) in een droge, hete pan. Giet ze in een kom in en laat ze afkoelen.
6.Ontpit de dadel en meng de ingrediënten voor de dressing. Breng de dressing op smaak met zout en peper.
7. Meng de wilde rijst, pompoen, ui en haricot verts met de helft van de dressing. Doe alles in een grote schaal en voeg de salade toe.

Dit recept is van nature vrij van gluten en lactose.

The new green salad

Therese Elgquist
Bonnier fakta
ISBN 9789174246315
Taal Zweeds

The_new_green_salad_salade_met_wilde_rijst_en_geroosterde_pompoen_2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *