pirnten printen
Bijgerechten, Diner, Geen categorie, Glutenvrij, Groenten, Lactosevrij, Lunch, Paleo, Recepten, Smakelijke boeken, Vegan, Vegetarisch, Zonder noten
Laat een bericht achter

Spiralize! en verrassende noedels met kaneel en kardemom

Spiralize!

Een boek dat helemaal gaat over de magische machine, de Spiralizer? Ja hoor, hier is ‘t! Spiralize! Een plezierig boek met verrassende recepten en nog allemaal gezond en goed voor je ook.Met een combinatie van gekookt en raw eten geeft de auteur Stephanie Jeffs (blogger op exploreraw.com) een scala aan mogelijkheden om lekkere dingen te maken. Het boek dekt alle soorten maaltijden; van ontbijt, lichte en stevige kost tot bijgerechten en zelfs desserts. En allemaal gemaakt met de Spiralizer!

Over het algemeen ben ik erg terughoudend met het aanschaffen van keukengereedschap. Voor je het weet heb je een keuken vol met van alles dat alleen maar stof staat te vangen of in de weg staat zonder dat je het gebruikt. Maar ik kan me geen leven in de keuken meer voorstellen zonder mijn eigen spiralizer. Wat een fijn ding! En alles ziet er heerlijk uit als het door sit apparaat gegaan is. De mogelijkheden om groenten te bewerken zijn hiermee gegroeid maar ontstaan ook nieuwe smaken en vaak ook een nieuw “mouthfeeling” bij het eten.

Wat voor soorten groenten kun je nou snijden met de spiralizer? Een paar voorbeelden die in het boek worden genoemd: pastinaak, courgette, komkommer, zoete aardappel, knolselderij, pompoen, rettich, rode biet, wortel en aardappel. Nou, daar kun je mee vooruit qua mogelijkheden! Ik moet bekennen dat ik de spiralizer zelf voornamelijk voor courgette gebruikte maar vanaf nu wordt dat anders. Ik vind het heerlijk om dit soort eye openers te krijgen.

Een van die eye openers is pasta maken van knolselderij. Waarom ben ik daar niet eerder op gekomen? In dit recept hoeft het maar een paar minuten te koken en dan heb je het gevoel een complete maaltijd te hebben gemaakt met alleen groenten. Het echte verrassende in dit recept is echter de combinatie van de kruiden en de groene asperges. Kardemom en kaneel gebruik ik vaak in gebak of warme dranken maar met asperges? Ik weet nu dat het echt werkt dus waar wachten we op? Het is lente en aspergetijd!

Laten we aan de slag gaan!

Verrassende noedels met kaneel en kardemom
Ingrediënten
Voor 1 persoon

2 kardemompeulen
2 zwarte peperkorrels
1 snufje kaneel
2 kruidnagels
1/2 knolselderij, geschild
1/2 tl sesamolie
1 teentje knoflook, fijngesneden
2 groene asperges, in stukken van 2 cm gesneden
1 stronkje paksoi, in stukjes van 2-3 cm gesneden
1 tl ahorn siroop (of agave)
1 tl sesamzaadjes
½ limoen

Hoe doe ik het?
1. Maal de kardemom, de peperkorrels, de kaneelpoeder en de kruidnagels in een vijzel tot poeder. Zet dit even weg.
2. Reinig en schil de knolselderij. Snijd de knolselderij in spiralen en doe deze in een kom. Giet hier kokend water over zodanig dat alles onder water is. Zet dit even opzij.
3. Zet een koekenpan op het vuur en verhit de sesamolie. Voeg de gehakte knoflook toe en fruit het even voorzichtig. Voeg daarna de gemalen kruiden uit de vijzel en de gesneden asperges toe. Bak tot de asperges een lichtbruine kleur krijgen. Voeg dan de ahornsiroop (of ) toe.
4. Pak de knolselderiespiralen met een tang uit het water en voeg ze toe aan de pan.
Ze hoeven niet uit te lekken want het water wat er nog aan zit verandert in de pan in stoom en dat helpt bij het kookproces. Alles even een minuutje al roerend doorbakken. Als laatste gaat de paksoi er bij samen met een opscheplepel water.
5. Kook nu alles nog eens twee minuten. Giet het daarna over in een serveerschaal. Strooi de sesamzaadjes er overheen en maak het af met het sap van de limoen.
Geniet dit gerecht warm!

Dit gerecht is vrij van gluten, lactose en suiker (maar er is een kleine hoeveelheid van ahornsiroop / agave gebruikt. Ik liet dit uit toen ik het recept gemaakt).
Het is geschikt voor vegan en paleo.

Titel Spiralize!
ISBN 9789045210032
Koop het via bol.com

Moet jij nog je eigen spiralizer kopen? Koop het hier (klik op link). Het werkt perfect en is heel betaalbaar!

Noodles_with_asparagus_and_pakchoi_closeup

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *