Fruit & groente, Smaakmakers

Smaakmaker tofu

geschreven door Isabel

Als je niet beter weet ziet tofu er eigenlijk maar een beetje saai, slap en smakeloos uit. Maar als je je er wat meer in verdiept zal je snel de vele mogelijkheden van tofu leren kennen. Vandaag gaan we daarom eens goed kennis maken met deze smaakmaker die best nog wat vrienden kan gebruiken.

 

Voor mezelf heeft het even geduurd voordat ik tofu ben gaan waarderen. Ik had een paar slechte ervaringen met een beetje smakeloze gerechten. Tot iemand me vroeg eens te kijken wat een goede vervanger voor een roerei zou kunnen zijn. Tofu leek me een mogelijk antwoord. Het kostte me in het begin wat moeite om echt iets moois op te bouwen met dit ingrediënt maar het is uiteindelijk goed gelukt.

Fijn aan tofu

Het grappige aan tofu is dat het is gemaakt van sojabonen waardoor het geen uitgesproken eigen smaak heeft. Je kan er daarom heel veel smaken mee combineren van hartig tot erg fris. Andere voordelen zijn dat tofu goedkoop is, rijk aan proteïnen is maar weer arm aan zout en koolhydraten. Wat daaraan belangrijk is voor je laat ik aan jou en aan de voedingsdeskundigen. Bij mij gaat het over lekker.

Minder fijn aan tofu

Nadeel van de gangbare soja-productie is dat het niet zo milieuvriendelijk is. Gelukkig wordt er had gewerkt aan alternatieven zoals de eetbare variant van de zoete lupine. En hier vind je binnenkort een recept voor tofu gemaakt met kikkererwtenmeel. Dus we gaan de goede kant op. Als je tofu koopt, koop dan in ieder geval de biologische versie.

Tastebud_tofu_4

Waar bestaat tofu uit?

Tofu wordt traditioneel gemaakt van sojabonen, water en een plantaardig stremsel, net als bij het maken van kaas. Afhankelijk van de toegevoegde hoeveelheid water wordt tofu steviger of zachter. De vaste tofu kan heet of koud worden gegeten maar ook worden geroosterd, gebakken of gekookt. Er is ook tofu te koop waaraan al smaken zijn toegevoegd zoals bijvoorbeeld rooksmaak. Ikzelf koop natuurlijk het liefste tofu zonder enige smaaktoevoeging. Want smaken maken is mijn eigen ding. De zachtere tofu kan gebruikt worden als vervanging voor melk, room en eieren in desserts en bij het bakken. En je kunt het ook in kleine stukjes door de sla mixen.

Koken met tofu

De stevige tofu is verpakt in vocht en moet dus uitlekken voordat je er mee kunt werken. Dat gaat het beste met een schone keukendoek of gevouwen handdoeken. Doe de tofu tussen de doek en plaats er wat gewicht op zoals bijvoorbeeld een boek. Dan is het klaar in 15 minuten.
Als je haast hebt duw je gewoon met de hand een beetje stevig zodat het vocht er uit gaat. Niet echt knijpen!

Je moet van tevoren natuurlijk bedenken wat je wilt doen met je tofu. Moet het in plakken, blokjes of liever brokkelig? Als je het gaat marineren met een lekkere smaak moet je er rekening mee houden dat langer marineren meer smaak oplevert. Daarnaast geldt dat hoe dikker de stukken of plakken zijn, het langer duurt voordat ze gemarineerd zijn. Om te zorgen dat je marinade overal in het stuk tofu komt kan het goed zijn om met een vork of pen wat gaatjes in de tofu te steken. Dan kan de smaak beter doordringen.

Gebruik in je marinade geen olie want die voorkomt juist dat de smaak goed kan doordringen. Bovendien wordt tofu vaak zompig van olie. Je kunt wel olie gebruiken als je de tofu gaat bakken. Strijk dan net voor het bakken wat olie over de tofu en je krijgt een krokant resultaat. Goede smaakdragers voor je marinade zijn tamari, citroensap en azijn. Die kun je combineren met allerlei kruiden zoals fijn geraspte limoen- of citroenschil, gember, verse chili of knoflook. En waarom niet eens een combinatie met curry, kaneel, 5-kruidenmengsel of gemalen komijn.

Heerlijke krokante tofu?

De truc is om de tofu goed te laten uitlekken en daarna de stukken in maïszetmeel, aardappelzetmeel of rijstebloem te rollen. Als je tijdens het marineren ook suiker gebruikt hebt zoals dadelsiroop of kokossuiker kan dat tijdens het bakken, roosteren of frituren gaan karamelliseren en een heerlijke smaak geven. Zorg wel dat je genoeg olie gebruikt zodat er niets kan aanbranden.

Kortom, er zijn talloze mogelijkheden met tofu. Binnenkort vind je hier een aantal recepten gemaakt met verschillende soorten tofu. Dan kun je gezellig met me meekoken of je eigen varianten bedenken.

Tofu is vrij van gluten, lactose en suiker (dit geldt alleen voor natuurlijke tofu. Als je bewerkte tofu koopt kan dit anders zijn. Kijk altijd goed op de verpakking)

Tastebud_tofu_1