pirnten printen
Bloem & meel, Fruit & groente, Smaakmakers
commentaar 1

Smaakmaker cassave

Cassava_Tastecelebration

Heb je ooit in een groentewinkel verwonderd staan kijken naar een grote, bruine en wasachtige knol en je afgevraagd wat het was? Ik had dat en ik kwam er achter dat het een cassave was. Maar wat is cassave eigenlijk en wat kun je er allemaal mee doen?! Je begrijpt het; vandaag gaat het over de smaakmaker cassave.

Net als aardappelen in Noord-Europa en de bakbananen in Afrika, Azië en Latijns Amerika is de cassave een basisonderdeel van de maaltijd in tropische landen.
De plant wordt wel zo’n vijf meter hoog. Hoewel de bladeren van de plant ook gegeten kunnen worden zijn het toch voornamelijk de knolwortels die gegeten worden.
Elke wortelknol kan wel een gewicht van 10 kilo bereiken! De wortels hebben een taaie, bruine en strakke schil die er met een scherp mes gemakkelijk afgesneden kan worden. De binnenkant heeft een witte tot bleekgele kleur.

De lange knollen bevatten veel (resistent) zetmeel maar minder grote hoeveelheden eiwit en vitaminen.
Ze zijn een belangrijke bron van koolhydraten en daarom een basisonderdeel van het voedsel voor meer dan een half miljard mensen.
Om cassave te kunnen eten moet het wel op een bepaalde manier bereid worden. In rauwe vorm is cassave giftig omdat hij cyanide bevat. Deze giftige stof zit voornamelijk in de schil maar ook in het binnenste van de knol. Daarom kan cassave echt niet rauw gegeten worden. Maar als de cassavewortel gekookt, geroosterd of gefermenteerd wordt is hij niet giftig meer.

Cassava_Tastecelebration_1

Bewerkte vormen van de cassave

In winkels vind je vaak bewerkte vormen van de cassave zoals cassavebloem, tapiocabloem en tapioca bonen. Er is overigens een groot verschil tussen cassavebloem en tapiocabloem en dat zorgt wel eens voor verwarring.
Cassavebloem is de geschilde, gedroogde en gemalen cassave terwijl tapiocabloem is gemaakt uit het zetmeel van de cassave. Hierdoor is de voedingswaarde laag maar het is erg functioneel bij het glutenvrij bakken.
Tapiocameel werkt goed bij het binden en het creëren van een goede consistentie bij het maken van bijvoorbeeld gebak en dat is vrij uniek voor een glutenvrije bloem.
Tapiocameel gemengd met lauw water en wat olie kan ook goed gebruikt worden voor de vervanging van eieren. Naast de bewerkte cassave is het natuurlijk ook vers te koop of bevroren en je vindt het ook in verschillende producten zoals chips etc.

Bakken met cassave?

Het tapiocameel heeft een neutrale smaak en een zeer fijne consistentie. Qua functie bij het bakken wordt het vaak vergeleken met tarwemeel!
Tapiocameel vind je vaak in winkels die Aziatisch eten verkopen omdat dit meel in Azië vaak als bindmiddel wordt gebruikt in sausen en soepen. Het meel geeft een glanzende en doorschijnende look aan een gerecht waardoor je het naast sauzen en soepen ook prima kunt gebruiken voor desserts. Ik heb gemerkt dat de kwaliteit van het meel verschilt per merk. Mijn tip is dan ook om een aantal verschillende merken te proberen tot je een eigen favoriet meel gevonden hebt.

De smaak van cassave?

De smaak van de cassave die in reguliere winkels verkocht wordt, is vrij vlak en neutraal, niet zoet en niet bitter. Daardoor heb je veel kansen en mogelijkheden als je smaken wilt gaan toevoegen. Je kan er lekker mee op los experimenteren!

Mijn eerste cassave-avontuur begon met al geschilde en bevroren cassave die regelrecht de pan in ging. Lekker gemakkelijk. Maar je kunt natuurlijk ook de verse cassave kopen. Die snijd je in kleinere stukken en dan snijd je de schil er af met een stevig mes. Maak de stukken daarna nog wat kleiner en kook ze dan zacht in de pan. Maak na het koken al je gereedschap erg goed schoon en was ook je handen grondig.

Cassave is leuk om mee te werken en binnenkort zie je hier een eerste recept met cassave, een pizza! En daarna komen er nog meer!

Bewerkte cassaveproducten die in het westen van de wereld worden verkocht hebben zorgvuldige controles gehad en daarom hoef je je geen zorgen te maken over cyanide in deze producten.
Cassave is vrij van gluten waardoor het geschikt is voor mensen met glutenallergie.

Filed under: Bloem & meel, Fruit & groente, Smaakmakers

door

Sharing the passion for food!

1 Commentaar

  1. Pingback:Cassave-pizza met kaassaus en groenten - TASTECELEBRATION

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.