pirnten printen
Diner, Geen categorie, Smakelijke boeken
Laat een bericht achter

Sirocco + Perzische stoofpot met kweepeer en saffraan

Review_Sirocco

Als je net zo’n kookboekengek als ik bent moet je gehoord hebben over het boek Persiana van de auteur Sabrina Ghaymour. Sirocco is haar tweede boek dat onlangs in het Nederlands is verschenen.
Ik heb een lekker recept gekozen uit het boek; Perzische stoofpot met kweepeer en saffraan. 

 

Het woord ‘sirocco’ betekent ‘ hete droge wind die vanuit het oosten in westelijke richting waait en vaak wordt omschreven als warm, kruidig en zwoel.
Sirocco is daarom een perfecte naam voor een boek wat gerechten beschrijft met een oorsprong in het Midden-Oosten.
De subtiele smaken met prachtige aroma’s en een rijke basis zijn intrigerend voor iedereen die graag in de keuken bezig is.

Nieuwe ingrediënten

De Midden-Oosten keuken is vol van spannende en ook vaak nieuwe ingredienten zoals hibiscusbloemen, rozenwater, pul biber (Turkse chilivlokken), za’atar, berberisbessen, nigellazaden etc. etc.
Allemaal kruiden en specerijen die spannende smaken opleveren. Als je ze nog nooit gebruikt hebt wacht je een avontuurlijke tijd in wellicht nieuwe winkels waar je ze gaat vinden.

De recepten in het boek zijn allemaal eenvoudig en vrij snel te maken. Ze bevatten vaak vlees of vis maar vegetarisch of vegan eet kan met een beetje fantasie de gerechten een beetje veranderen. De rijke smaak zal dan blijven.
Het boek leest lekker ongedwongen en bevat leuke anekdotes van de auteur die opgroeide in Engeland met een Perzische achtergrond. Dat leidt soms tot grappige recepten zoals een typisch Britse fish & chips op een Midden-Oosten manier.
Het boek is geschikt voor iedereen die een beetje nieuwsgierig naar eetculturen is. Wie denkt dat de ingrediënten of het zoeken daarnaar te ingewikkeld wordt door de auteur aangemoedigd om vooral ook eigen varianten op de gerechten te maken. De Midden-Oosten keuken is flexibel en vol van smaak!

We gaan Perzische stoofpot met kweepeer en saffraan maken. In het boek wordt het gemaakt met lamsvlees maar dat heb ik vervangen door knolselderij.
Laten we aan de slag gaan!

Stew_with_saffron_and_celeriac_3Stew_with_saffron_and_celeriac_2

Perzische stoofpot met kweepeer en saffraan

Voor 6 personen
Ingrediënten
Plantaardige olie, om te bakken
2 grote grof gehakte uien
1 hele knolselderij, geschild en in dikke plakken (in het recept staat 800 gr lamsfilets zonder been, in 2,5 cm gesneden)
1 tl kurkuma poeder
2 grote snufjes saffraandraadjes
1 tl gemalen kaneel
2-3 el agave (het recept zegt honing)
Sap van 1/2 citroen
Zeezoutvlokken en vers gemalen zwarte peper
2 grote kweeperen
150 gr gedroogde spliterwten

Hoe doe ik het?
1. Plaats een pan met een dikke bodem op middelhoog vuur en doe er wat olie in. Doe de ui erbij en bak die zorgvuldig glazig. Draai het vuur hoog.
2. Leg de selderijplakken in de pan en bak ze 5 minuten aan beide zijden. Blijf de plakken bewegen zodat ze niet aanbranden.
3. Voeg de kurkuma, saffraandraadjes en de kaneelpoeder toe aan de pan, gevolgd door de agave en citroensap. Giet net zoveel kokend water in de pan als nodig is om de knolselderij te bedekken en strooi er zout over.
4. Zet het vuur lager en laat het 20 minuten sudderen zonder deksel. (Als je de stoofpot maakt met lamsvlees moet het ongeveer 1 uur koken).
Roer de pan af en toe door om te voorkomen dat het onderste aan de bodem van de pan kleeft. Indien nodig kun je meer water toevoegen.
5. Verhit ondertussen een grote koekenpan op een middelhoog vuur. Schil de peren en verwijder het klokhuis. Snijd kleine kweeperen in helften en de grotere in kwarten.
Doe wat olie in de pan en bak de kweepeer goudbruin (wees voorzichtig, zodat het niet te bruin wordt en dat de kleur van de saffraan behouden blijft). Haal de kweeperen uit de pan en zet ze apart.
6. Doe de gele spliterwten in de pan, roer goed en voeg wat water toe indien nodig. Laat het geheel nog 30 minuten koken. Haal de pan van het vuur en verdeel de gebakken kweepeer in de stoofpot. Doe de deksel op de pan en laat het ongeveer 20 minuten staan tot het klaar is.
Serveer de stoofschotel met basmatirijst.

Stew_with_saffron_and_celeriac

Sirocco – fantastische smaken uit het Oosten

Schrijver Sabrina Ghayour
Uitgever Good Cook
ISBN 9789461431530
Taal Nederlands

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *