Geen categorie, Glutenvrij, Lactosevrij, Love your leftovers, Recepten, Soup, Vegan, Vegetarisch

Romige soep van witte asperges

geschreven door Isabel

Ik houd er van om mijn ingrediënten zo volledig mogelijk te gebruiken. Daarom heb ik toen ik van de week ingelegde asperges maakte meteen een soep gemaakt van de aspergeschillen die ik overhield. Een romige soep van witte asperges met veel smaak.

Door de aspergeschillen te laten trekken (infusie) creëer ik een aspergesmaak in een vloeistof terwijl er eigenlijk geen asperges in de soep zelf zitten. Dat is een beetje gek eigenlijk, aspergesoep zonder asperges er in.
Daarom is het leuk om een paar vers gekookte asperges toe te voegen aan de soep als hij wordt opgediend.

Het is een gemakkelijke soep om te maken en klaar in een half uurtje. Combineer de soep met een plak knapperig brood en je hebt een goed vullend gerecht.
Laten we aan het werk gaan!

Vegan_white_asperges_soup_3

Vegan_white_asperges_soup_2

Romige soep van witte asperges

Voor vier personen als voorgerecht of voor twee personen als lunch
Ingrediënten
voor het trekken:
De schillen en afgebroken harde stukjes van 500 gram witte asperges
Plm. 4 dl plantaardige melk (amandel-, cashew- of sojamelk)
1 dl droge witte wijn
1,5 tl plantaardige bouillonpoeder
——————-
Een halve knolselderij
1 gele ui
Een halve prei (alleen het witte gedeelte)
De “overgebleven” melk na het trekken van de asperges
Mogelijk nog wat witte wijn, zout en gemalen witte peper

Hoe doe ik het?
1. Begin met het trekken:
Doe alle overblijfselen van de asperges in een grote pan. Voeg de wijn, de bouillonpoeder en plantaardige melk van je keuze toe.
Breng alles aan de kook en laat het mengsel 10 minuten sudderen met het deksel erop. Niet langer laten sudderen want dan wordt het bitter!
Zeef en vang de vloeistof op. De gekookte schillen e.d. kunnen worden weggegooid.
2. Schil de knolselderij en de ui en snijd ze in kleinere stukken. Was de prei goed en versnipper hem dan. Doe alles in een grote pan en voeg de van de asperges getrokken vloeistof toe. Laat alles koken met de deksel erop tot de groenten zacht zijn.
3. Gebruik een staafmixer om er een romige soep van te maken. Verdun de soep en breng hem op smaak met wat meer witte wijn, zout en peper.
Doe er wat cashew zure room, versgemalen zwarte peper en eventueel wat peterselie bovenop. Als je wat gekookte asperges hebt is het leuk om die eveneens toe te voegen. Serveer meteen.

Dit recept is vrij van lactose, gluten en geraffineerde suiker.