pirnten printen
Glutenvrij, Lactosevrij, Love your leftovers, Recepten, Sausjes, dip & spreads, Vegan, Vegetarisch
Laat een bericht achter

Rijstpapierrolletjes met tamarinde dip en cashew furikake

Rijstpapierrolletjes_met_tamarinde_dip_en_cashew_furikake_1

Rijstpapierrolletjes met tamarinde dip en cashew furikake. Een lange titel en ook een lange post maar schrik niet; rijstrolletjes zijn een van de makkelijkste dingen om te maken!

Rijstrolletjes kunnen ook echt een redder zijn als je koelkast uitpuilt van dingen die overgebleven zijn. Je vult gewoon rijstpapier met wat je hebt.
En je kunt natuurlijk ook expres dingen overhouden… Zoals bijvoorbeeld een knapperige tofu of een verrukkelijke cashew furikake die je ook heerlijk bij een zondagse borrel op tafel kunt zetten.

Nigellezaad

Het nigellezaad dat ik voor de furikake gebruikt heb lijkt qua uiterlijk een beetje op zwart sesamzaad. Ik gebruik de naam nigellezaad (soms nigella) maar ze worden ook wel zwarte komijn genoemd hoewel ze niets te maken hebben met gewone komijn. Daarnaast worden ze ook nog wilde uienzaad genoemd.
In de meeste supermarkten vind je het gewoon als nigellezaad. Laat het zakje met zaad nooit vallen want dan zul je de zaadjes nog jaren terug vinden onder meubels en in alle kieren…

De kleine zwarte zaadjes hebben een zeer speciale smaak en geur die zowel kruidig en een beetje peperig is.
Zodra je de smaak hebt leren kennen zal je hem meteen herkennen in bijvoorbeeld het Indiase Naan brood, verschillende soorten chutney en currymixen.
Met nigellezaad kun je ook prima wat extra smaak geven aan een brood, geroosterde groenten zoals wortelen en pastinaak, een cashewkaas of tomatensalade.
Probeer ze maar eens te roosteren en je zult merken dat er een nieuw avontuur in de keuken begint.

Maar eerst gaan we onze rijstpapierrilletjes maken!

Rijstpapierrolletjes_met_tamarinde_dip_en_cashew_furikake

Suggesties voor het vullen van de rolletjes:
– Fijngesneden knapperige salade zoals Romaanse salade of misschien wat spitskool
– Verse koriander (of peterselieblad als je niet van koriander houdt)
– Gesneden champignons of hele enoki zoals ik gebruikte
– Gesneden avocado
– Gesneden perzik (of nectarine of mango)
– Knapperig gebakken tofu (zie onderstaand recept)
Je ziet het, je kan alle kanten op met rijstrolletjes!

Tamarinde dip

Ingrediënten
3 el tamari (of glutenvrije soja)
2 tl tamarinde pasta (lees meer over tamarinde in deze post)
½ tl sambal oelek (of meer afhankelijk van hoe pittig je het wilt hebben)
2 tl agave
1-2 cm rode chili peper (of meer als je het pittiger wilt hebben)

Hoe doe ik het?
1. Was de rode chili en haal de zaadjes er uit als je het minder heet wilt hebben. Snijd het in dunne plakjes.
2. Meng alle ingrediënten door elkaar in een kleine kom en voeg de gesneden chili peper toe.
Deze dip kan vooraf worden gemaakt en een paar dagen in de koelkast bewaard worden.

Knapperige tofu met een bite

Ingrediënten
200 gr naturel tofu BIO  (Wil je meer weten over tofu? Lees het hier!)
1 tl hele zwarte peperkorrels
1 tl hele korianderzaden
1 tl Sichuan peper
——————–
Ongeveer 2 el maïzena
Een snufje zout
Neutrale olie om in te bakken

Hoe doe ik het?
1. Vouw de tofu in een keukendoek of in keukenpapier en zet er wat gewicht bovenop zodat je een soort pers hebt. Een beetje gewicht kun je bijvoorbeeld maken met een paar kookboeken. Wel iets er tussen doen zoals een snijplank of zoiets want anders wordt je boek vies. Laat het zo 30 minuten rusten zodat er zoveel mogelijk water uit de tofu geperst wordt.
2. Doe de kruiden in een droge pan en bak ze ongeveer 5 minuten op laag vuur terwijl je steeds roert.
Giet de geroosterde specerijen in een vijzel of een elektrische koffiemolen en maal tot je een fijn poeder hebt.
3. Snijd de tofu in kleine dobbelsteentjes en plaats het op een droge plaat. Voeg ongeveer 1 tl van je gemalen kruidenmengsel toe aan de tofu en zorg dat alle tofu dobbelsteentjes met de mix bedekt is. Voeg de maïzena toe aan de tofu en zorg dat alle tofu ook hiermee is bedekt.
4. Verhit een bakpan en doe er olie in. Je hebt ongeveer ½ cm nodig. Doe de tofu er in en bak deze op middelmatige vuur tot alle stukjes rondom een knapperige buitenkant hebben.
5. Laat de gebakken tofu goed uitlekken op een bord bedekt met dubbelgevouwen keukenpapier. De tofu kan zowel koud als warm gegeten worden.

Cashew furikake

Ingrediënten
100 gr rauwe cashewnoten
1 el kokosolie
2 tl nigellezaden
4 tl kokossuiker
2-3 tl tamari (of soja)
1 snufje zout
1 snufje cayennepeper
——————-
Ongeveer 1 el fijngesneden sliertjes Nori zeewier

Hoe doe ik het?
1. Rooster de cashewnoten in een droge bakpan tot ze heerlijk ruiken en wat kleur beginnen te krijgen. Giet ze in een kom en laat ze afkoelen.
2. Knip of snijd kleine fijne sliertjes van het Nori zeewier en leg ze in een schaaltje.
3. Doe wat kokosolie in een bakpan en doe de nigelle zaden er in. Rooster de zaden ongeveer 5 minuten op een laag vuurtje. Roer regelmatig zodat ze niet verbranden.
4. Doe dan ook de kokossuiker, tamari, zout en cayennepeper in de pan en roer het.
5. Voeg ook de geroosterde cashewnoten en het fijngesneden zeewier toe en roer opnieuw.
6. Giet het mengsel op een bakplaat en laat het afkoelen. Wees voorzichtig en proef het niet voordat het afgekoeld is. Gesmolten suiker kan echt voor flinke blaren zorgen op je vingers en in de mond!
De furikake kan vooraf worden gemaakt en blijft een paar dagen goed in een luchtdichte doos of bus. De noten worden wel zachter na enige tijd.

Rijstpapierrolletjes

2-3 velletjes rijstpapier per persoon.
Neem als je de keuze hebt een wat grotere maat. Die zijn gemakkelijker te hanteren en te vouwen. Je kunt het rijstpapier een kleur geven met allerlei natuurlijke kleurstoffen. Voor rood gebruik ik water waarin ik rode bieten gekookt heb.
1. Zorg dat je een flinke snijplank als werkblad hebt en zorg dat alles wat je in de rolletjes wilt stoppen klaar ligt. 2. Giet warm, eventueel gekleurd water, in een brede diepe kom. Neem één vel rijstpapier tegelijk en leg het in het water. Laat het even rustig zacht worden.
2. Pak het rijstpapier en leg het op de snijplank. Doe de vulling die je lekker vindt (zie hierboven voor wat voorbeelden) eventueel samen met wat furikake. Verdeel de vulling als een lange sliert over het midden van het rijstpapier.
Denk er aan dat je later in elke hap alle smaken moet kunnen proeven dus verdeel alles goed. Houd de randen vrij van vulling want anders wordt het moeilijker om een stabiele rol te maken.
3. Vouw eerst de zijkanten over de vulling en rol daarna het hele vel met vulling en al op.
Het kan nodig zijn om de uiteinden opnieuw vochtig te maken om ze goed te laten plakken.
Leg de gemaakte rol op een bord en ga door met rolletjes maken tot je alle vulling opgemaakt hebt. 5. Leg de rolletjes niet te strak op elkaar.
Daarmee voorkom je dat ze aan elkaar gaan plakken door het zetmeel in de rijst waardoor ze kunnen breken.

Geniet van de rijstrolletjes met de dipsaus en misschien wat extra furikake. Je zou er als je dat lekker vindt nog wat zwarte sesamzaadjes over kunnen strooien.

Deze recepten zijn natuurlijk vrij van gluten en lactose.

Rijstpapierrolletjes_met_tamarinde_dip_en_cashew_furikake_2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *