pirnten printen
Glutenvrij, Lactosevrij, Ontbijt, Paleo, Raw, Recepten, Suikervrij, Vegan
Laat een bericht achter

Kruisbessencompote

Raw_kruisbessencompote

Ik ben gek op kruisbessen maar ik kom ze ook in het seizoen weinig tegen. Dit keer had ik geluk en kwam ik thuis met een liter. En daar moest natuurlijk een kruisbessencompote van gemaakt worden. Zoals mijn oma dat vroeger deed, tenminste ik denk dat ze dat deed.

Ik kom erg graag op markten en in winkels met van alles op het gebied van lekker eten. En dan kan ik me soms echt laten gaan. Ik kan dan zomaar veel geld uitgeven aan exotisch fruit, een speciaal soort zout of een bepaalde olie. Laat mijn man het niet horen…
Maar nog leuker dan het geld uitgeven aan iets nieuws is het vinden van iets waarvan je in het seizoen heel veel voor weinig krijgt. Dan gaat mijn foodfantasie op de loop en verzin ik van alles wat ik er mee kan doen. Zo kwam ik van de week rode kruisbessen tegen.

De versie die ik gemaakt heb was fantastisch. Ik heb de kruisbessencompote gegeten met alleen yoghurt en ook een keer met alleen amandelmelk. Maar die amandelmelk laat zich gemakkelijk vervangen door andere plantaardige melk zoals cashewmelk, sesammelk, pistachemelk of een andere melk die je lekker vindt. Bovenop deed ik wat extra kardemom en wat gemalen pecanoten. Je kunt het op allerlei manieren combineren voor een hapje tussendoor of als ontbijt.
En je kan het natuurlijk ook als blokjes invriezen om er daarna op ieder gewenst moment een snelle sorbet mee te maken. En als je wat bevroren banaan gebruikt kun je een heerlijke nice-cream maken. Zelf muffins kun je er lekker mee vullen. Dus alle reden om eens op zoek te gaan naar die heerlijke kruisbessen. Mmmm.

Raw_kruisbessencompote_closup

Kruisbessencompote

Voor ongeveer een halve liter kant-en-klare compote

Ingrediënten
1 liter rode (of groene) verse kruisbessen
Een handje (plm. 30 gr.) gedroogde gojiberries, geweekt
1 of 2 ontpitte en geweekte Medjoul dadels (afhankelijk van hoe zoet je het wilt hebben)
1 tl gemalen vanillepoeder
1 a 2 theelepels vers gemalen kardemom (optioneel)

Hoe doe ik het?
1. Doe de gedroogde gojiberries en ontpitte dadel(s) in een kom met lauw water. Laat ze gedurende ongeveer 2 uur weken tot ze zacht zijn. Als dit klaar is kunnen ze uitlekken. Doe ze daarna in een mixerkom.
2. Was de kruisbessen en haal het staartje er af. Voeg ze toe aan de mixerkom. Voeg de andere ingrediënten ook toe.
3. Meng alles tot je een gelijkmatige compote hebt. Je moet niet meer in staat zijn om de schil van de kruisbessen te zien.
4. Proef of het zoet genoeg is voor jouw smaakpapillen. Als dat niet zo is kun je een extra dadel toevoegen. Genieten!

Dit recept is vrij van witte suiker, gluten en lactose.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.