pirnten printen
Gebakken, Glutenvrij, Groenten, Lactosevrij, Lunch, Paleo, Recepten, Sausjes, dip & spreads, Vegan, Vegetarisch, Voordelig koken, Zonder noten, Zweedse smaken
Laat een bericht achter

Minipannenkoeken met rode biet en mierikswortelsaus

Minipannenkoeken_met_rode_biet_en_mierikswortelsaus_1

Vandaag lunch ik lekker met smakelijke minipannenkoeken met rode biet en mierikswortelsaus. Misschien heb jij daar ook best wel trek in?

We zeggen vaak ‘meer groenten op tafel’ en dit keer is dat de rode biet. Als je over de rode biet praat lijkt het alsof veel mensen er een soort haat-liefdeverhouding mee hebben.
De beetje aardse zoetige smaak is niet favoriet bij iedereen. Maar het is ook een beetje wat je geleerd hebt te eten en hoe de rode biet voor je is of wordt klaargemaakt.
Want heb je bijvoorbeeld wel eens een licht gekookt rode biet gegeten met wat boter en zoutvlokken? Dat en een paar gekookte aardappels, wat groene sla en zelfgemaakte aïoli is alles wat nodig is om mij terug te brengen in de altijd zonnige en groene zomers in mijn jeugd.

En nog steeds vind ik het heerlijk als ik een maaltje rode bieten in huis heb en ze in de keuken naar me lonken. Ik weet dan dat er iets lekkers aan komt, of dat nu een voor-, hoofd- of nagerecht is.
De rode biet is overigens goede vrienden met chocolade, frambozen of een frisse marinade. Had je aan die combinaties al gedacht? Je maakt er ook heerlijk knapperige chips mee of je gebruikt de prachtige kleur in een zelfgebakken brood. Of je maakt er een kleurrijke salade mee of een powerjuice. En dit keer eindigen ze in mijn minipannenkoeken.

Teffmeel

Ik maak mijn pannenkoeken met het geweldige teffmeel. Teff is glutenvrij en ook nog een geweldige bron voor veel goede dingen in het lichaam. Daarnaast heeft het een neutrale smaak die heel geschikt is om broden mee te maken (zoals dit gebakken knapperige chia-walnotenbrood met teff en zaden).
Om het pannenkoekenbeslag wat stabieler te maken heb ik wat tapiocameel toegevoegd. Hierdoor zijn de eieren die je voor ‘gewone’ pannenkoeken gebruikt niet nodig.

Verder voeg ik nog een saus met geraspte mierikswortel toe die goed samengaat met de rode biet. In de saus zitten ook pijnboompitten waarmee het zo gemakkelijk werken is. Ze hoeven niet eens geweekt te worden om er met je staatmixer een romige saus mee te maken!

Laten we aan de slag gaan!

Minipannenkoeken_met_rode_biet_en_mierikswortelsaus_in_kruik

Minipannenkoeken met rode biet en mierikswortelsaus

Voor ongeveer 20 minipannenkoeken
Ingrediënten
2 dl romige kokosmelk (of een andere plantaardige romige melk)
140 gr geraspte verse rode biet
120 gram teffmeel
120 gram tapiocabloem
2 el olijfolie
Kruidenzout (naar smaak)

Een neutrale olie om in te bakken

Hoe doe ik het?
1. Doe alle ingrediënten in een hoge mengkom en mix ze goed tot je een glad en gelijkmatig beslag hebt. Laat het beslag vijf minuten rusten.
2. Neem een geschikte (kleine) bakpan en doe er wat olie in als de pan heet is. Giet er beslag in en bak de minipannenkoeken op een vrij laag vuur tot ze wat kleur krijgen.
Het is tijd om de pannenkoek te draaien als het beslag niet meer glimt aan de bovenkant. Bak ook de andere kant tot die een kleurtje heeft. Eenmaal klaar moet de minipannenkoek aan de buitenkant knapperig zijn en van binnen zacht.
3. Leg de gebakken pannenkoeken op een bord en blijf bakken tot het beslag op is.
4. Serveer de pannenkoeken warm zonder toevoeging of met verschillende toppings. Ik heb de mijne geserveerd met groene babykoolbladeren, wat verse rode bietjes en een mierikswortelsaus met pijnboompitten (zie recept hieronder). Een klein beetje geroosterde zaden kunnen ook een geweldige toevoeging zijn!

Mierikswortelsaus met pijnboompitten

Ingrediënten
1 dl pijnboompitten
wat olijfolie
Het sap van een halve citroen
Een kleine teen knoflook
Plm. 1 tl fijngeraspte mierikswortel (vers of kant-en-klare)
Zout en peper
(mogelijk een paar theelepels koude plantaardige room van rijst, soja of haver)

Hoe doe ik het?
1. Doe de pijnboompitten in een hoge mengkom. Voeg de andere ingrediënten toe en meng tot je een gladde room hebt. Breng het op smaak met zout en peper.
Als het moeilijk is om de room glad te krijgen, voeg dan een paar theelepels koude plantaardige room toe en mix verder tot je een gladde saus hebt.

Dit recept is van nature vrij van gluten, lactose en geraffineerde suiker.

Minipannenkoeken_met_rode_biet_en_mierikswortelsaus_3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *