Zo, eindelijk december voorbij en januari is begonnen. Ik hoop dat je fijne feestdagen hebt gehad. Zelf kon ik niet wachten tot het normale leven weer begint. Niet dat ik niet van vakantie houd maar ik mis het gevoel van er bovenop zitten met eten en sporten. Misschien heb jij ook het gevoel dat je na de feestdagen weer een beetje moet wennen aan alles. Misschien is deze soep een duwtje in de goede richting.Dit is een vegan miso soep op mijn manier zonder bonitovlokken en tofu die er meestal wel in zitten. De bonitovlokken (gemaakt van tonijn) zijn een traditioneel ingrediënt voor dashi bouillon om er de hartige umamismaak aan te geven. (een van de vijf basissmaken naast zoet, zuur, bitter en zout). Omdat ik een vegan soep wil maken gebruik in plaats van bonitovlokken wat gedroogde paddenstoelen en de Kombu, een eetbare zeegroente. Beide hebben ook veel umami en dat geeft diepte aan het gerecht.
Omdat ik sojaproducten probeer te vermijden in mijn keuken gebruik ik geen tofu. Wel houd ik glutenvrije miso (ook gemaakt van gefermenteerde sojabonen) voor de smaak. Als je wilt kun je natuurlijk best wat gesneden silken tofu toevoegen als de soep bijna klaar is.
Je kunt de soep gebruiken voor lunch of diner of net als de Japanners als ontbijt. Je gaat je er van binnen licht en warm van voelen.
Laten we aan het werk gaan!
Dashi bouillon
Ingrediënten
10 gram gedroogde Kombu
0,5 liter koud water
Hoe doe ik het?
Doe het water en Kombu in een schaal en laat het een nacht in de koelkast staan. Als je niet veel tijd hebt laat je de schaal niet in de koelkast maar een uur op kamertemperatuur staan. Hierna kan het water worden gezeefd en daarna in een pan gedaan worden.
Miso Soep
Ingrediënten
0,5 liter kant en klare Dashi bouillon zoals hierboven beschreven
5 gram Arame of Nori zeewier
1 theelepel miso (echt glutenvrij!)
10 cm prei (alleen het witte gedeelte)
5 gesneden champignons plus wat verse shiitake en enoki als je het kan krijgen
2 gedroogde paddestoelen, zoals shii-take of porcini
1/2 duim verse gember
1 /2 tot 1 teentje knoflook
1 lente ui
Een klein scheutje Mirin (Japanse rijstwijn met een laag alcoholgehalte)
Een groter scheutje vers citroensap
Hoe doe ik het?
1. Week de zeewier in wat water terwijl je de soep maakt.
2. Pel de knoflook en gember en snijd deze in dunne plakjes. Ik wil de gember in de soep houden, ook als de soep gegeten wordt dus ik snij het in eetbare stukjes. Je kunt het ook in grotere stukken snijden om ze gemakkelijker te vinden en ze te scheiden van de soep voor het serveren als je dat liever wilt.
3. Voeg de gember, knoflook, wat gedroogde paddenstoelen en de miso pasta toe aan de dashi bouillon. Laat het ongeveer 10 minuten zacht koken. Roer af en toe met een houten spatel.
4. Terwijl de soep kookt snijd je de groenten. Voeg ze toe aan de soep. Houd een deel van de lente-ui apart voor het serveren.
5. Laat alles nog eens 5 minuten zachtjes doorkoken. Voeg het gewelde zeewier toe aan de soep als die bijna klaar is.
6. Voeg het scheutje mirin en het iets grotere scheutje citroen toe aan de soep zodat je een frisse combinatie met de zeesmaak krijgt. Voor het opdienen even proeven of je goed zit met de kruiden.
7. Strooi wat gesneden lente-ui over de soep en serveer het dampend. Geniet van de power die de soep geeft.
Dit gerecht is vrij van gluten, lactose en suiker.
Het is geschikt voor vegan en paleo. (Iemand die LCHF eet kan voor het verhogen van het vetpercentage apart wat amandelen eten.)
Pingback:Tastebud: Broth and concentrated stock | TASTECELEBRATION
Pingback:Bouillon en fond - TASTECELEBRATION
Pingback:Vegan risotto met koolraap, gemarineerde ui en facon