pirnten printen
Bijgerechten, Geen categorie, Glutenvrij, Groenten, Lactosevrij, Lunch, Ontbijt, Recepten, Sausjes, dip & spreads, Vegan, Vegetarisch, Voordelig koken, Zonder noten
Laat een bericht achter

Linzencrème

Linzencreme_2

Linzencrème klinkt eerlijkgezegd misschien niet zo heel erg hip en sexy  … Maar oh wat is het lekker en oh zo gemakkelijk te maken!

Van je smakelijke linzencrème geniet je met wat lekker dun brood of zuurdesembrood of als dip voor gesneden groenten. Maar je kunt er met wat extra olie en/of water ook een lekkere romige saus van maken voor bijvoorbeeld bij de BBQ!

De keuze voor de olie die je er aan toevoegt is belangrijk. De kokosolie geeft een steviger resultaat na een uurtje in de koelkast en dat kan handig zijn als je het bijvoorbeeld op een boterham wilt verspreiden. De olijfolie geeft natuurlijk meteen een romiger resultaat en blijft ook romig.

Als je niet zo erg van bladselderij houdt (wat jammer is maar helaas regelmatig voorkomend) kun je dat in dit recept vervangen door gedroogde en geweekte paddestoelen. De rode linzen hebben namelijk een beetje tegengewicht nodig in de smaak.
Laten we aan de slag gaan!

Linzencreme_4Linzencreme_7

Linzencrème voor de boterham, dip of de bbq …

Ingrediënten
155 gram rode linzen
1 stengel van bladselderij, in kleinere stukken gesneden
1 gele ui, geschild en in plakjes gesneden
1,5 tl bouillonpoeder (zelfgemaakte smaak het beste, zie link!)
1 teen knoflook (optioneel)
—————–
Citroensap van 1/2 citroen
1 tl grof gemalen venkelzaad (optioneel) of een handvol gehakte verse koriander (optioneel)
30 gr smaak- en geurloze kokosolie

Hoe doe ik het?
1. Doe de linzen, gesneden selderij, gele ui, knoflook en bouillonpoeder in een kleine pan. Bedek alles goed met water en doe de deksel er op. Kook gedurende ongeveer 10 minuten of totdat alle groenten en linzen erg zacht geworden zijn. Voeg indien nodig nog wat meer water toe.
2. Giet het kookwater af door een zeef. Giet de helft van de groenten over in een mengkom en doe de kokosolie erin. Bewaar de rest van de groenten in een andere kom.
3. Meng de warme groenten in de mengkom met de kokosolie tot je een fijne en gelijkmatige crème hebt. Breng het op smaak met zout, peper, citroensap en eventueel venkelzaden of verse koriander.
4. Voeg de andere helft van de groenten toe aan de room en zorg ervoor dat je het goed mengt met een spatel. Hierdoor krijg je een mooi contrast in de textuur van de crème. Als je liever een smeuïge crème hebt gebruik je alle groenten in een keer tegelijk.
5. Proef nog even of de crème goed op smaak is en laat hem dan rustig in de koelkast een beetje opstijven voor het opdienen.

Dit recept is vrij van gluten, lactose, soja en noten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *