Glutenvrij, Groenten, Lactosevrij, LCHF, Lunch, Paleo, Recepten, Soup, Vegan, Vegetarisch

Lekker bij de kachel soep met courgette en saffraan

geschreven door Isabel

Het is weer oktober dus het soepseizoen kan beginnen. Niet dat je in de rest van het jaar geen soep eet maar in de herfst en winter kan soep dat lekkere warme binnen zitten gevoel geven. Verkleumd thuiskomen, even omkleden en dan een lekkere warme soep, liefst met veel smaak en smakelijke groenten. Vandaag heb ik zo’n soep voor je; lekker bij de kachel soep met courgette en saffraan.

In Zweden gebruiken we saffraan het meeste in onze typische kerstgerechten. Maar het is zo lekker dat we ons eigenlijk niet moeten beperken tot die periode. In Frankrijk gebruiken ze saffraan in een combi met cayennepeper het hele jaar door in de rouille (mayonaise) voor de vissoep. In het Midden-Oosten duikt saffraan op in heel veel rijstgerechten, in Spanje vindt je het in de paella en in India vind je het terug in zowel ijs als in biryani.

Saffraan is het duurste kruid ter wereld, dus het is een grote meevaller dat je maar een heel klein beetje nodig hebt om veel kleur en smaak aan een gerecht te geven. Bij deze soep is het dure kruid gecombineerd met de goedkope en gemakkelijk te krijgen courgette. De soep is geschikt voor lunch en diner (of om lekker warm te worden) en je hebt hem klaar in 20 minuten.

Om wat knapperigs aan de soep toe te voegen heb ik gekozen voor krokante pompoenzaden en arame zeewier. Die zitten allebei vol met umami en andere dingen die goed voor ons zijn. Mocht je niet gewend zijn om zeewier te eten dan is arame goed om mee te beginnen. Het heeft een toegankelijke milde, bijna zoete smaak. Als je van vis houdt kun je bij het serveren ook wat garnalen aan deze soep toevoegen. Laten we aan de slag gaan!

Lekker bij de kachel soep met courgette en saffraan

Voor 2 personen
Ingrediënten
Smaak- en geurvrije kokosolie om te frituren
1 grote gele ui
1 hele courgette (∼ 350 gram)
4 paddestoelen
2 tl losse groentebouillon
0,5 dl water
1 tl witte miso
0,5 gr saffraan
1/2 klein teentje knoflook
Sap van een halve citroen
Zout en peper

Toppings
Ingrediënten
1 kopje pompoenpitten
10 gr arame zeewier (optioneel)
Geraspte citroenschil van een citroen
1 hele courgette (dun gesneden als noedels)

Hoe doe ik het?
1. Bereid de groenten voor; hak de ui, snijd dobbelsteentjes van courgette en snijd de champignons en knoflook. Snijd de tweede courgette in lange, dunne noedels met een kaasschaaf of spiralizer.
2. Toast de pompoenpitten in een droge pan tot ze goudbruin zijn. Giet ze daarna in een kom en laat ze afkoelen tot het serveren. Week de zeewier ongeveer 20 minuten in warm water.
3. Smelt wat olie in een diepe pan en bak hierin de ui glanzend in ongeveer 5 minuten bij een lage temperatuur. Voeg de blokjes courgette en knoflook toe en bak deze samen met de ui een paar minuten.
4. Voeg water, bouillon, saffraan, champignons en witte miso toe en laat alles koken tot de courgette zacht is. Mix de soep met een staafmixer. De champignons zullen de soep romig maken zonder dat je zuivelproducten zoals room etc. nodig hebt.
5. Breng de soep op smaak met wat zout, peper en citroensap.
6. Knijp het water uit het geweekte zeewier en doe het in een kom.
7. Serveer de soep met de toppings.
Geniet er van!

Dit recept is vrij van gluten, lactose en suiker.