pirnten printen
Glutenvrij, Groenten, Lactosevrij, Smakelijke boeken, Soup, Vegan, Vegetarisch
Laat een bericht achter

Leafs + Citroen-erwtjessoup

Leafs_Good_cook_de_Kanter

Vandaag schrijf ik een recensie van het boek Leafs van Carola de Kanter en ik maak meteen een van de recepten; een heerlijke citroen-erwtjessoup.

Koken met ingrediënten van het seizoen is natuurlijk fijn, zeker als je zelf de mogelijkheid hebt om je eigen groente te verbouwen en te oogsten. Dat is toch een droom van heel veel foodies…

In het boek Leafs volgen we de auteur in haar eigen tuin van de vroege lente tot de late winter. Het boek geeft veel tips over hoe je het beste groenten kunt verbouwen maar daarnaast vind je ook veel recepten en foto’s in honderden tinten groen.

Carola de Kanter creëert recepten voor verschillende bladen, is kok in kookprogramma’s en geeft kooklessen. Haar diepgaande kennis vind je in het boek terug in de keuze van ingrediënten en de recepten. Vaak zijn de recepten gemakkelijk te maken maar bijna altijd met een spannende en vaak nieuwe combinatie van smaken.

Armeluiskappertjes

Ik heb zelf door dit boek een aantal nieuwe dingen geleerd waar ik veel plezier van heb zoals bijvoorbeeld het maken van armeluiskappertjes van jonge groene zaden van de Oost-Indische kers …… maar ook het ontdekken van de petehbonen en de kouseband gecombineerd met een heet Thaise pesto. Of de bospaddenstoelensoep met een shot espresso er in…… laten we zeggen dat ik best nog wat kookplezier ga maken met dit boek!

Citroen-erwtjessoup met kaffir-limoenblaadjes

Ik heb een licht, fris en zomers recept gekozen uit het boek met groene erwten, citroen en kaffir-limoenblaadjes. Heerlijk om zo te eten of met wat tahini er overheen.
Kaffir-limoenblaadjes kun je zowel vers als gedroogd kopen. Als je de verse versie te pakken weet te krijgen koop dan wat extra en maak het niet meteen op. Je kan het prima bewaren in de vriezer.
De bijna leerachtige bladeren kunnen de kou goed hebben en dan ben je meteen klaar voor als je een keer een pittige Thaise curry, Tom sin gai of een marinade voor de barbeque wilt maken.
De bladeren zorgen voor een beetje zurige, frisse smaak en een heerlijke geur in tal van gerechten.

Maar laten we aan de slag gaan met de soep!

Citroen_erwtjessoep_kookboek_Leafs_2

Citroen_erwtjessoep_kookboek_Leafs

Citroen-erwtjessoup

4 personen
Ingrediënten
2 preien
neutrale olie, om te bakken
2 tenen knoflook
1/2 groene peper, fijngehakt
1 l groentebouillon
400 gr versgedopte erwtjes of diepfrieserwtjes
2 kaffir-limoenblaadjes
Rasp en sap van 1 biologische citroen
Zout en peper

ter garnering; citroenbasilicum

Hoe doe ik het?
1. Was de preien en snijd ze in ringen tot halverwege het groen. Fruit de prei in een scheutje neutrale olie. Pers de knoflook erboven en voeg de fijngehakte peper toe. Bak tot de prei glazig is.
2. Voeg nu de bouillon en de erwtjes toe. Laat de kaffir-limoenblaadjes meetrekken. Kook de soep tot alles beetgaar is, dat duurt circa 5 minuten.
3. Verwijder de kaffir-limoenblaadjes en voeg de citroenrasp en de helft van het citroensap toe. Pureer de soep met een staafmixer of in een blender.
4. Breng op smaak met zout, peper en eventueel de rest van het citroensap.
Garneer met citroenbasilicum.

Dit recept is vrij van gluten en lactose.

Leafs – vegetarische seizoensrecepten uit de moestuin

Carola de Kanter
ISBN 9789461431622
Uitgeverij Good cook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *