pirnten printen
Bijgerechten, Geen categorie, Glutenvrij, Groenten, Lactosevrij, Lunch, Recepten, Vegan, Vegetarisch, Voordelig koken
commentaren 2

Krokante wortelrösti

Krokante_wortelrösti_1

De volgende keer dat je snel iets lekkers en goed vullend wilt maken moet je eens mijn krokante wortelrösti proberen. Je gaat er je vingers bij aflikken!

 

Maar eerst even kennis maken met kikkererwtenmeel. Je kunt er zo veel lekkere dingen mee doen en daarom ga ik er binnenkort een speciale post in mijn rubriek Smaakmakers aan wijden. Blijf het in de gaten houden. Als je het meel nog nooit gebruikt hebt raad ik je aan om naar de winkel te gaan en het eens te kopen. Vandaag maak ik er de krokante wortelrösti mee.

De wortel in de rösti combineer ik met gemalen fenegriek en dillezaden maar als ik dat niet kan vinden gebruik ik knoflook, verse dille, peterselie, citroenschil of misschien gewoon zout en peper. Er zijn dus meerdere wegen die naar een smakelijke hap leiden.

Tamarindpasta

Voor bij de rösti maak ik een saus met tamarindpasta en gefrituurde prei. Tamarind wordt vel gebruikt in de Indiase, Thaise en Mexicaanse keuken. Het groeit als lange bruine peulvrucht en de smaak is vrij scherp en zuur. Je kan het zowel vers als gedroogd kopen maar de vrucht bevat veel pitjes. Daarom is het vaak gemakkelijker om een kant- en klare pasta te kopen. Let er dan wel opdat dat er niet geen ingrediënten in zitten die je niet wilt eten (suiker, e-nummers etc)! Als je de pasta niet kunt vinden kun je ook simpel citroensap als vervanger gebruiken. Smaakt iets anders maar net zo goed!

En maak je geen zorgen; als je geen tijd hebt om de saus te maken is yoghurt ook een prima vervanger. En de gefrituurde prei…… je snapt het al.
Laten we aan de slag gaan!

Krokante_wortelrösti_2

Krokante wortelrösti

Voor ongeveer 6-8 dunne rösties

Ingrediënten
110 gr kikkererwtenmeel
180 gr warm water
1 flinke snuf gemalen fenegriek
2 tl dillezaden
Zout en peper (bij voorkeur witte peper, dat werkt echt goed met het kikkererwtenbloem)
—————————
150 gr / ongeveer de helft van een grote winterwortel
Een el olie om te bakken (kokosnoot, olijf- of zonnebloemolie)

Hoe doe ik het?
1. Meng het kikkererwtenbloem, warm water en de kruiden met een vork in een grote kom. Meng het goed en zorg er voor dat er geen meelklontjes in het mengsel zitten als je klaar bent. Zet het mengsel opzij terwijl je de wortel bereidt.
2. Was en schil de wortel. Als je een spiralizer hebt snijd je de wortel in spaghetti-achtige slierten. Als je niet beschikt over een spiralizer snijd je de wortel erg dun in lange plakken. Vervolgens snijd je ze dan in spagetti-achtige sliertjes. Als de sliertjes erg lang worden is het handig om ze nog een of twee keer te snijden.
3. Meng de wortel goed met het kikkererwtenmengsel (gaat het beste met je handen). Zorg ervoor dat alle stukjes wortel zijn bedekt met wat beslag.
4. Doe de olie op een bakplaat en vorm dunne plakken van het beslag. Hoe dunner je ze maakt, hoe knapperiger ze zullen worden! Bak de rösties aan beide kanten op een matig vuur goudbruin.
5. Laat de gebakken rösties uitlekken op keukenpapier voordat je begint te eten. De rösties zijn vers gemaakt op hun best maar doen het ook goed in een lunchbox.

Zoetzure saus met tamarinde

Ingrediënten
2 medjouldadels (als je kleinere dadels gebruikt neem je er drie)
2 tl tamarindpasta
1 tl grof gemalen venkelzaad
2 el geraspte bladeren van koriander of peterselie
1/2 tl rode fijngesneden chilipeper
Een beetje warm water om de saus mee te verdunnen

Hoe doe ik het?
1. Hak de dadels fijn met een mes. Maal het venkelzaad grove stukken. Versnipper de koriander- of peterseliebladeren.
2. Meng de tamarindepasta met wat warm water en de kruiden in een kleine kom. Voeg de gehakte bladeren toe en roer tot je een mooie stevige saus hebt. Indien gewenst kun je de saus verder verdunnen.

Gefrituurde prei

Ingrediënten
1/2 prei (alleen het witte gedeelte)
Olie om de prei in te frituren

Hoe doe ik het?
1. Maak de prei schoon en snijd het witte deel van de prei in stukken van ongeveer 6 cm lang en snipper die fijn.
2. Verhit een 1 cm van olie in een bakpan. Doe de prei in de olie als die flink heet is. Doe er niet teveel in een keer in want dan zal de olie te snel afkoelen en krijg je slappe prei.
Bak de prei goudbruin en krokant. Als het klaar is haal je de gefrituurde prei met een schuimspaan uit de pan en laat je het uitlekken op keukenpapier. Daarna kan het opgediend worden.

Deze recepten zijn vrij van gluten, lactose en soja.

Wortels_tastecelebration

2 Kommentare

  1. Wauw wat een mooie foto’s! Ik heb nog nooit van wortelrosti gehoord, wel aardappelrosti. Je hebt er ook echt bijna niks voor nodig zeg, jee wat slim!

    • Dank je wel Claire!
      Die röstis zijn zoo makkelijk te maken en echt heerlijk! Gewoon proberen volgende keer hé ;0)

      Groetjes,
      Isabel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *