pirnten printen
Bijgerechten, Gebakken, Glutenvrij, Lactosevrij, Love your leftovers, Paleo, Recepten, Vegan, Voordelig koken, Zonder noten, Zonder witte suiker
Laat een bericht achter

Krokante muesliballetjes

Musilboll_3

Of je nu nog laat aan het werk bent, zit te studeren of lekker voor de TV zit; soms kun je overmeesterd worden door een verlangen naar iets lekkers. En dat lekkers moet er dan komen ook!
Als je daarna geen schuldgevoel wilt overhouden heb ik een recept voor je waarmee je stoute trek kunt stillen zonder slecht geweten. Voor momenten dat het nodig is maar ook voor bij de koffie of thee gaan we vandaag krokante muesliballetjes maken.

De combinatie van banaan en wortel zal misschien niet veelbelovend klinken voor je maar ik beloof je, het is heerlijk. Ik heb een versie geprobeerd met alleen banaan maar die was me iets te veel banaan. Met wortel er bij smaakt het beter. Wortel heeft van nature een uitgebalanceerde zoetheid die gemakkelijk samen gaat met andere smaken. Dus als je een keer wortelen over hebt weet je wat je er mee kunt doen.

Om dit recept te maken is het goed om in gedachten te houden dat de wortelen, banaan en de gesmolten kokosolie ongeveer dezelfde temperatuur moeten hebben. Dus geen gesmolten kokosolie mengen met gekookte wortelen uit de koelkast want dan stolt de olie meteen weer. Mocht dat per ongeluk toch gebeuren dan verwarm (magnetron of au-bain-marie) je gewoon het hele mengsel weer even zodat alles weer dezelfde temperatuur heeft.

Je kunt de balletjes met de hand rollen of je kunt bolletjes scheppen met een theelepel. En die bolletjes kun je invriezen zodat je meteen wat hebt als je weer zo’n trek krijgt. Dan heb je de geur van de oven als voorpret.
En nu gaan we ze maken!

Musilboll_1

Krokante muesliballetjes

Voor ongeveer 50 stuks
Ingrediënten
50 gr geur- en smaakloze kokosolie
150 gr (ongeveer 1) zeer rijpe banaan
140 gr reeds gekookte wortelen
1 el chiazaden
1 snufje zeezout
2 el sesamzaadjes
3 el rauwe cacao nibs
50 gr (bruine) abrikozen, fijngehakt
2 druppels vanille-essence (of 1 tl vanille poeder)
Fijngeraspte schil van 1 (biologische) sinaasappel
50 gr/1 dl boekweitvlokken
50 gr/1 dl gierstvlokken
1 tl bakpoeder

Hoe doe ik het?
1. Smelt de kokosolie au bain-marie of in de magnetron.
2. Zet de oven op 150° C. Bedek een bakplaat met bakpapier.
3. Meng de banaan, wortel en kokosolie in een keukenmachine of met een staafmixer tot het een volledig glad mengsel is. Het is belangrijk dat je een los en fijn beslag hebt voordat je verder gaat. Zie ook de opmerking hierboven over de temperatuur.
4. Roer (niet mixen) de overige ingrediënten door het mengsel van de banaan, wortel en olie tot je een mooi beslag hebt. Het is belangrijk dat je de mixer niet gebruikt voor dit deel van het mengen want daarmee gaan alle krokante ingrediënten stuk.
5. Lepel of rol kleine balletjes van het beslag. Ze mogen niet groter zijn dan een theelepel. Leg ze op het bakpapier. Het is handig om elk balletje een beetje aan te drukken zodat de bovenkant platter wordt. Hierdoor zullen ze minder snel verbranden.
6. Zet de bakplaat onder in de oven en bak de balletjes dan in 30-35 minuten. Let op dat ze niet verbranden. Wanneer de balletjes droog en knapperig aanvoelen zijn ze klaar. En als je wilt kun je dan gelijk de aanval inzetten. Verbrand je tong niet!

Dit recept is vrij van eieren, noten, gluten, geraffineerde suiker en lactose.

Musilboll_2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *