pirnten printen
Smaakmakers, Tastecelebration
commentaren 3

Kool, kool en nog eens kool

Boerenkool

De herfst en de winter zijn de seizoenen om te genieten van alle mogelijke verschillende soorten kool en boerenkool. In mijn familie, werden deze groenten amper gegeten. Mijn moeder hield niet van de geur en smaak. Het ontdekken van kool is voor mij dus een avontuur in latere jaren geweest. En nog steeds moet ik wat verloren tijd inhalen.Kool is goed voor je, goedkoop, duurzaam en een echte seizoengroente. Het bevat veel vitamine C, calcium, bètacaroteen, ijzer en vezels. Maar dat weten we eigenlijk allemaal wel. Laten we ons eens concentreren op welke smaakmaatjes samengaan met kool. Laten we eens naar wat verschillende soorten kool kijken en zien waar leuke smaakcombinaties gevonden kunnen worden. Dan voeg ik daarna wat koolrecepten toe.

Rode kool
Een mooie kool met een intense kleur. Hij wordt zowel in de zomer als in de winter geoogst. Kan gebruikt worden in rauwe salades, stoofschotels en wokgerechten. In Nederland wordt rode kool vaak klaargemaakt met kruiden als kaneel, kruidnagel en gember en ook vaak gecombineerd met appel. In Zweden wordt rode kool vaak gegeten als onderdeel van een kerstmaaltijd. In de winter zie je vaak combinaties met wildgerechten.
Smaakmaatjes voor rode kool zijn geroosterde noten (alle soorten),verse kruiden, citroen, sinaasappel en sesamolie.

Witte kool
Witte kool heeft zowel in Nederland als Zweden een reputatie als zuurkool. Maar je kan met witte kool veel meer dan alleen zuurkool maken. Het kan rauw gebruikt worden in salades maar ook in stoofschotels, wokgerechten en in soep en stamppotjes en je kunt het zelfs een beetje grillen. Door de neutrale smaak kun je er eigenlijk bijna alles mee doen.
Smaakmaatjes voor hemelse combinaties met witte kool zijn: paddenstoelen, geitenkaas, noten, citroen, knoflook, appels, kappertjes en bacon.

Cavalo Nero
Cavalo nero of vertaald zwarte kool dankt zijn naam aan de mooie diepgroene lange bladeren. Deze kool kan rauw worden gegeten, gebruikt worden in wokgerechten in ovengerechten of voorzichtig gekookt worden. Cavalo nero wordt veel gebruikt in de Italiaanse keuken maar in de afgelopen jaren heeft deze kool zijn weg naar het noorden gevonden.
Smaakmaatjes die prima combineren met deze kool zijn; Pecorino, geitenkaas, citroen, gerookt spek en knoflook.
Recepten:
Wrap van kool en ei
warme pompoensoep geserveerd met een pesto van de kool

Chinese_cabbageChinese kool
Chinese kool zie en proef je veel in, je raadt het al, Chinese gerechten. Knapperig maar in de pan gemakkelijk zacht te maken. Je kunt er rauw van genieten maar deze kool ook lekker wokken.
Smaakmaatjes van Chinese kool zijn knoflook, peterselie, eieren en soyasaus.
Recept:
Dumplings op mijn manier

Spitskool
Ik hou van deze kool. Lekker knapperig met een milde smaak die in de mond een botergevoel geeft. En erg gemakkelijk te verwerken dus een prima kool om de koolliefde mee te beginnen. Je kan het rauw eten, in wokgerechten en stoofschotels. Zelfs grillen kan maar dan is een beetje voorkoken nodig.
Smaakmaatjes voor spitskool zijn: roomboter, kerry, knoflook, peterselie, room, citroen-schil en/of sap, hazelnoten en bacon.
Recept:
Spitskool met citroen, parmezaanse kaas en boter

Savooiekool
Mooie donkere, krullende groene bladeren. Milde smaak. Kan rauw worden gebruikt in salades, stoofschotels, wokgerechten en stamppotjes. Savooiekool kan niet worden bewaard dus je moet het eten als het op zijn best is; lekker vers. Smaakmaatjes zijn bacon (yes!),room, parmezaanse kaas en bladpeterselie.
Recept:
Dumplings op mijn manier

Boerenkool
Als er een kool hip genoemd kan worden dan is deze het. De kool met de grote groene gekrulde bladeren kreeg een nieuwe populariteit toen we er enkele jaren geleden achter kwamen dat je hem kunt gebruiken om te mixen met sappen die we vaak ‘s morgens drinken. Maar je kunt er nog veel meer mee doen. Naast rauw kun je deze kool ook gebruiken in stoofschotels, wokgerechten en stamppotjes. En je kunt er zelfs heerlijke chips van maken.
Smaakmaatjes van deze superkool zijn: peer, appel, verschillende soorten noten,citroen, room, knoflook, bacon en droge, vol smakende kazen.

Spruitjes
En zeker niet meer Hollands gaar koken deze fantastische koolsoort. Een spruitje verdient het om een beetje stevig met een bite gegeten te worden. Een beetje knapperig nog dus. Je kan ze gebruiken in stoofschotels, wokgerechten, gratins, en stamppotjes maar ook lekker rauw in een salade.
Smaakmaatjes van de wat machtige smaak van spruitjes zijn: spek, hazelnoten, citroen en harde smakelijke kazen.

Pak_choi

Paksoi
Dikke, lichte, donkergroene, ovale lange en decoratieve bladeren. Knapperig met een milde smaak. De bladeren kunnen rauw worden gebruikt in salades, wokgerechten en stoofschotels.
Smaakmaatjes van paksoi zijn: peterselie, koriander, citroen en zoutvlokken.Zorg wel dat de smaakmaatjes niet de overhand krijgen.

Bloemkool
Een enorm diverse koolsoort. Geliefd bij LCHF eters vanwege de geringe hoeveelheid koolhydraten. Bloemkool heeft een milde delicate smaak die je uitnodigt om te zoeken naar mooie combinaties. Je kan bloemkool rauw eten maar ook koken, garen in de over of verwerken in een wokschotel. En de bladeren rond de kool en ook de stam zijn prima te eten.
Smaakmaatjes van bloemkool zijn: kerrie, truffel, saffraan, chili, knoflook, walnoten, room, citroenschil, peterselie.
Recepten:
Bijgerecht met bloemkoolblad en truffeltappenade
Noten- en glutenvrije quiche met zalm

 

Filed under: Smaakmakers, Tastecelebration

door

Sharing the passion for food!

3 Kommentare

  1. Pingback:Review van de Optimum 700 advance slow juicer en een groen sap van palmkool

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.