pirnten printen
Gebakken, Glutenvrij, Lactosevrij, Recepten, Vegan, Vegetarisch, Zoete lekkernijen
commentaren 2

Knapperige koekjes met jam en koffie

Knapperige_koekjes_met_jam_en_koffie

Deze knapperige koekjes met jam en koffie winnen misschien niet de eerste prijs in een schoonheidswedstrijd maar ze smaken onwijs lekker! Perfect bij bijvoorbeeld een kopje hibiscus thee een zomerdag.

Een paar weken geleden heb ik een gezellige koffiedate gehad met collega-blogger Monique van het Nederlandse blog ‘Het meisje met de voedselallergie’. Zij is (onder anderen) allergisch voor mais.
Dus het leek me leuk om voor een volgende ontmoeting iets te maken wat ze mag hebben. En dat zijn superlekkere knapperige koekjes met jam geworden.

Jam en koffiebonen?

De koffiebonen die er in zitten zijn er een beetje toevallig in gekomen. Ik had een potje vanille verwisseld met een potje gemalen koffie maar het pakte zo goed uit dat ik het in het recept gezet heb.
Je proeft de koffie bijna niet in de koekjes maar het geeft ze een volwassen touch die goed samen gaat met de jam. Jij kan hierin je eigen keuze maken; alleen vanillepoeder, vanille en koffie of als je een chocoladelekkerbek bent neem je gewoon chocola in plaats van jam. Mogelijkheden genoeg en het lukt altijd :0)

Voor het recept heb ik aardappelzetmeel gebruikt en ik heb een verschil in verschillende merken opgemerkt. Soms worden de koekjes wat platter en soms blijven ze perfect in vorm. Hoe dan ook, ze worden heerlijk knapperig.

Laten we aan de slag gaan!

Knapperige_koekjes_met_jam_en_koffie_2

Knapperige_koekjes_met_jam_en_koffie_1

Krokante koekjes met jam

100 gr gesmolten en ontgeurde kokosolie
65 gr kokosblosemsuiker
60 gr amandelmeel
150 gr aardappelzetmeel
60 gr boekweitmeel
20 gr tapiocabloem
Een snufje zout
1 tl fijn gemalen koffiebonen + een snufje gemalen vanille (of alleen 1 tl gemalen vanillepoeder)
————–
Ongeveer 75 gr jam. Zelf heb ik zowel deze raw kruisbessencompote (link) en een jam met zwarte bessen en minder suiker uit de winkel geprobeerd. Neem de jam die je het lekkerste vindt. Bijna alles werkt!

Hoe doe ik het?
1. Smelt de kokosolie. Doe het in een kom en voeg de suiker toe. Roer de mix een paar minuten.
2. Voeg de andere ingrediënten toe en meng ze met een spatel of met je handen tot alles goed samen gemixt is.. Als je klaar bent, heb je een vrij los taartdeeg dat je gemakkelijk kunt vormen.
3. Bedek een bakplaat met bakpapier terwijl de oven voorverwarmt naar 200° C .
4. Verdeel het deeg in gelijke stukken en rol kleine ballen met je handen.
5. Plaats de ballen op de geprepareerde bakplaat. Laat genoeg ruimte om ze heen want ze kunnen zowel platter als groter worden. Maak een klein gat in het midden van elke bol en doe daar een kleine theelepel jam in. Zet de plaat ongeveer 10 minuten in de voorverwarmde oven.
6. Laat de koekjes op de bakplaat afkoelen en uitharden en laat ze daarna op een rooster verder afkoelen. Hoe meer koele lucht ze krijgen hoe knapperiger ze worden.

Dit recept is vrij van gluten, lactose en maïs.

2 Kommentare

    • Beste Barbara,
      Ik heb het zelf ook op een paar plaatsen gecheckt en ik heb niets gehoord over dat tapiocabloem niet geschikt zou zijn voor mensen met glutenintolerantie. Daarom ga ik er vanuit dat het glutenvrij is.

      Mocht je toch twijfelen dan raad ik aan om deze bloem gewoon niet te gebruiken. Dan kan er niets mis gaan. Voor wat betreft de aanduiding op mijn site blijf ik uitgaan van mijn eigen bronnen en is tapiocabloem glutenvrij.

      Veel plezier met koken!
      Isabel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *