pirnten printen
Glutenvrij, Groenten, Lactosevrij, Lunch, Recepten, Soup, Vegan
Laat een bericht achter

Kastanjesoep met krokante salie

chestnut_soup_with_sage

Kastanjes zijn echt een traktatie waar je in deze tijd van het jaar van kan genieten! Licht roosteren, dan wat boter en zout er op en dan lekker opeten voor een open haard. Zie je het al gebeuren? Mmmmmm. Maar gelukkig kun je ook als je geen open haard hebt van kastanjes genieten. Zoals in deze kastanjesoep met krokante salie.

Ik koop vaak vacuüm verpakte kastanjes bij mijn groenteboer. Ze zijn gemakkelijk thuis te bewaren en je kan ze zomaar eens nodig hebben rond lunchtijd….. Kastanjes zijn rijk aan zetmeel dus ze vullen je goed genoeg om weer nieuwe avonturen aan te kunnen.
Ze zijn ook erg gemakkelijk om mee te werken want je kunt ze koken, bakken in vet of in de oven of stampen in een puree. Je ziet tegenwoordig ook vaak kastanjepuree in blik die je bijvoorbeeld kunt gebruiken voor koekjes en taarten. Ook kastanjemeel is steeds gemakkelijker te krijgen in winkels. Het meel of de bloem heeft een grappige licht bittere smaak en wordt vaak gebruikt om wafels en pannenkoeken te maken.

De hele kastanjes hebben een vrij zoete, licht melige smaak die je goed moet balanceren om te voorkomen dat hij gaat overheersen. Citroen of iets pittigs zoals chili, chipotle of tabasco kan daarbij goed helpen. In dit bijzondere recept heb ik nog een paar herfstsmaken toegevoegd door ook krokante salie en hazelnootolie te gebruiken.

Zorg dat je er zeker van bent dat je tamme kastanjes gebruikt. De wilde kastanjes die je soms gemakkelijk kunt plukken zijn giftig. Koop ze daarom gewoon in een winkel zodat je geen risico’s loopt. Je vindt ze bij de betere groentezaak voornamelijk in oktober en november.
Laten we aan de slag gaan met de lunch!

chestnut_soup_with_sage_2

Kastanjesoep met krokante salie

voor 2 personen
ingrediënten
1 gele ui
Olijfolie om de ui in te bakken
200 gr vacuüm verpakte kastanjes
0,5 l smaakvolle groentebouillon
2 tl gedroogde en gemalen porcini
2 dl cashewmelk
Zout en peper
Een paar druppels tabasco
Een paar druppels vers citroensap

Garnituur
3 stuks van de vacuüm verpakte kastanjes
Een paar druppels hazelnootolie
Fijn geraspte citroenschil
4 mooie salieblaadjes per persoon plus olijfolie om te frituren

Hoe doe ik het?
1. Schil de ui en hak hem fijn. Fruit de ui transparant in een pan met een kleine hoeveelheid olijfolie.
2. Voeg de overige ingrediënten toe en laat de soep aan de kook komen. Zet het vuur lager en laat de soep zachtjes koken voor nog eens 10 minuten.
3. Snijd intussen de drie kastanjes in plakjes voor de garnituur. Scheid de salieblaadjes van de stengel.
4. Mix de soep met een staafmixer. Indien nodig kun je de soep verdunnen met een kleine hoeveelheid cashewmelk. Roer de soep goed. Het is belangrijk om het zoet van de kastanjes in evenwicht te brengen! Houd de soep warm terwijl je de salie frituurt.
5. Plaats een kleine koekenpan op het vuur en maak hem warm. Giet een laag van 1 cm olijfolie in de pan als de pan op temperatuur is. Doe de salie in de hete olie en frituur het kort. Doe dat in kleine gedeelten of porties. Anders worden het vette in plaats van lekkere krokante blaadjes. Dat komt omdat bij een te grote hoeveelheid de temperatuur van de olie even te laag wordt. Laat de gefrituurde salie op wat keukenpapier uitlekken en strooi er wat zoutvlokken overheen.
6. Serveer de soep in borden en garneer met de gebakken salie, geraspte citroenschil, een paar druppels hazelnootolie en de gesneden kastanjes. Het kan lekker zijn om nog een paar druppels tabasco of chili toe te voegen maar dat is afhankelijk van je eigen smaak.

En nu kan je gast de herfst proeven….. en jij natuurlijk ook!
Geniet er van!

Dit recept is vrij van lactose, gluten en suiker.

 

Filed under: Glutenvrij, Groenten, Lactosevrij, Lunch, Recepten, Soup, Vegan

door

Sharing the passion for food!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *