pirnten printen
Kruiden, LCHF, Paleo, Smaakmakers, Tastecelebration, Voordelig koken, Zonder noten
commentaar 1

Huisgemaakt verslavend Za’atar

Zaatar

Er zijn een paar kruiden waar je bijna verslaafd aan zou kunnen raken. Za’atar, een mix van kruiden, is er een van. Het is met bijna alles te combineren; groenten, bonen, dikke yoghurt of gewoon brood met olijfolie. Je kan er echt alle kanten mee op!
De Za’atar wordt gegeten in alle landen in het Midden Oosten en er zijn veel verschillende recepten voor dus je kunt een beetje mee variëren. In principe heb je de rode en de groene Za’atar. In de rode zitten meestal peper- en chilivlokken. Wat beide varianten gemeen hebben is de oregano, (wilde) thijm en geroosterd sesamzaad.
En Sumac. Ken je Sumac? Je hebt het als poeder of vlokken en het heeft een zurige smaak. Het wordt gemaakt van gedroogde rode bessen. In landen waar citroenen buiten het seizoen moeilijk te krijgen zijn gebruikt men sumac om een zuurtje aan een gerecht te geven. Soms wordt het zelfs gebruikt als vervanger voor azijn! Als je een keer de kans hebt om deze gedroogde bessen heel te kopen moet je het zeker doen. Behalve dat het een extra smaakdimensie geeft, zal je gerecht er ook heel mooi uit zien!

Waar kun je za’atar vinden?

Je vindt de za’atr mix (en ook de sumac) in winkels die gericht zijn op de keuken van het midden-oosten. De laatste keer dat ik de kant en klaar mix wilde kopen was het niet wat ik zocht. Er leek witte bloem toegevoegd. Dus ben ik toen maar eens zelf aan het werk gegaan en heb ik mijn eigen mix gemaakt. En dat vind ik natuurlijk niet erg.

Als je eenmaal za’atar hebt gemaakt gaat er een nieuw wereld voor je open in de keuken! Je kan de mix strooien over gegrilde aubergines, over een gebakken eitje, mengen door je gehaktballen,  een dressing mee maken samen met een goede olijfolie of mengen met knoflook en citroenschil voor een heerlijke barbecue rub. De mogelijkheden zijn onbeperkt en ik weet zeker dat jij ook tot spannende combinaties zal komen. Gewoon lekker van alles proberen.
Laten we aan de slag gaan!

Huisgemaakte Za’atar

Ingrediënten
1 el wilde tijm (soms kun je dat gemalen vinden en dat maakt het makkelijker voor je armen)
1 el sumak
50 gram witte, gepelde sesamzaadjes
1 el gedroogd korianderzaad (optioneel)
1/2 el zeezout
2 el oregano

Hoe doe ik het?
1. Rooster de sesamzaadjes in een droge pan tot ze beginnen te poffen en heerlijk ruiken.
2. Doe de kruiden, zout en de geroosterde sesamzaadjes in een vijzel. Maal alles tot je een groen-grijs poeder hebt. Je bent nu klaar om de wereld om je heen te laten kennismaken met een nieuwe smaaksensatie!

Geniet er van en vergeet niet van alles te proberen! En laat me gerust weten als je wat lekkers ontdekt.

 

1 Commentaar

  1. Pingback:Vegan gehaktballen met salie en ovengebakken aubergine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *