Bijgerechten, Glutenvrij, Groenten, Lactosevrij, Recepten, Sausjes, dip & spreads, Vegan, Vegetarisch

Homemade paarse maischips met kaasdip

geschreven door Isabel

Heb je zin in verse homemade maischips met kaasdip? Of gebruik je de kaassaus liever voor een pasta? Dan doe je de chips gewoon bij een guacamole…. ook lekker! Wat voor combinatie je ook kiest, je krijgt een leuk kleurrijk gerecht op tafel.

Een tijdje geleden vond ik tot mijn grote plezier paars maïsmeel. Het meel heeft een echt prachtige kleur en samen met wat chipotlepoeder heb je de basis voor heerlijke chips. Je vrienden en kennissen zullen verbaasd zijn door de speciale look en smaak van deze paarse special.

Kaassaus of dip?

De kaassaus of kaasdip is eigenlijk niet echt een kaassaus maar een zeer goede lookalike. Het kan zowel warm als koud worden geserveerd en is voor meerdere gerechten geschikt. Het is ongelooflijk wat je met sommige groenten kunt doen!
In de komende weken kom ik met nog twee andere recepten waarin ik de saus ook gebruik.

De cashewnoten in het recept kun je ook weken als je dat liever hebt maar deze keer wil ik een beetje snel zijn en kook ik ze samen met de wortelen en aardappelen in dezelfde pan.
Dat werkt ook perfect. Op deze manier kun je op een gewone doordeweekse dag een snel diner met een lekkere saus maken als je wilt.

En als je in het weekend lekker makkelijk wilt doen wordt de kaassaus gewoon dipsaus en combineer je het met verse groenten en chips.

Homemade_paarse_maischips_met_kaasdip_2

Kaasdip

Ingrediënten
3 kleine aardappelen (ongeveer 150 gr)
2 kleine wortelen (ongeveer 100 gr)
1 handje (ongeveer 50 gram) raw cashewnoten
Het sap van 1 citroen
1,5 tl tamari
1 tl witte miso
¼ dl zonnebloemolie (of andere neutrale olie)
½ tl zeezout
¼ tl Franse mosterd (wees voorzichtig, niet te veel!)
1 kleine teen knoflook
½ tl gerookte paprikapoeder

Hoe doe ik het?
1. Schil de wortelen en aardappelen. Snijd alles in kleine stukken. Spoel de cashewnoten met water in een zeef.
Doe de wortelen, aardappelen en cashewnoten in een kleine pan en zet ze onder water. Kook alles met de deksel op de pan tot de groenten zacht zijn geworden.
2. Giet de aardappelen, groenten en noten af en doe alles in een mixerkom.
Voeg de andere ingrediënten van de lijst toe. Mix alles tot je een perfecte saus hebt. Giet de saus in een kom als je hem wilt bewaren. Bedek de kom niet totdat de saus afgekoeld is want anders krijg je condens die in je saus valt!
3. Als je de saus meteen gebruikt moet je dat meteen doen als hij warm is. Als je hem als dipsaus gebruikt laat je hem eerst afkoelen.

Homemade_paarse_maischips

Paarse maïschips met chipotlepoeder

Ingrediënten
5 gr physillium husk
1 dl lauw water
40 gr paars maïsmeel (waarschijnlijk werkt het ook met gewoon maïsmeel)
40 gr wit rijstmeel
1 el zonnebloemolie (of een andere neutrale olie)
Een snufje zout
Ongeveer 1 theelepel gerookte paprika poeder
Chipotlepoeder (zo veel als je wilt maar wees voorzichtig, het wordt gemakkelijk erg pittig!)

Hoe doe ik het?
1. Verhit de oven tot 175 °C. en bedek een bakplaat met bakpapier.
2. Meng de physillium husk en het water in een kom en laat het ongeveer 5 minuten staan. Het water en de physillium husk worden dan een gelei.
3. Doe de resterende ingrediënten er bij. Kneed de ingrediënten zachtjes samen met je handen totdat je een soepel en goed te bewerken deeg hebt.
4. Doe wat olie op het bakpapier en leg het deeg er op. Smeer een ander stuk bakpapier in met olie en leg het op het deeg. Rol het deeg dan zo dun mogelijk uit.
5. Snijd het deeg in driehoekig vormen zoals tortilla chips. Het blijft dus 1 plak met snijlijnen er in.
6. Doe de bakplaat in de oven en bak de chips 7 minuten.
Breek de chips waar je de snijlijnen hebt gemaakt. Draai ze om en bak nog eens 7 minuten. Zorg dat ze niet verbranden!
7. Laat de chips afkoelen en dan ga je er van genieten.

Deze recepten zijn van nature vrij van gluten, lactose en geraffineerde suiker.