Brood, Gebakken, Glutenvrij, Lactosevrij, Recepten, Suikervrij, Vegan, Voordelig koken

Heerlijk glutenvrij notenbrood

geschreven door Isabel

Ik had al een hele tijd zin in lekker notenbrood maar kwam het nergens tegen. En je weet hoe ik ben; wat ik niet kan kopen maak ik zelf. Het is een heerlijk glutenvrij notenbrood geworden vol met fijne noten en zaden.
Mooi taai en heerlijk met een plakje kaas of wat jam. In mijn brood heb ik wat gedroogde moerbeien en gojjbessen toegevoegd. Maar als je thuis andere vruchten hebt zoals abrikozen of vijgen kun je daarmee prima mijn vruchten vervangen.

Om het broodbeslag stevig te maken heb ik een beetje No-egg poeder gebruikt. Dat is een vervanging voor eieren gemaakt van aardappelzetmeel, tapiocazetmeel en bakpoeder. Ik had hiervoor natuurlijk zelf een poeder kunnen maken maar vandaag heb ik de makkelijke weg gekozen en dat pakte goed uit.

Naast de ei-vervanger heb ik voor het deeg kikkererwtenmeel gebruikt, een glutenvrij meel dat van alleen kikkererwten gemaakt is. Het lichtgele meel is ook heel geschikt om pannenkoekjes (socca) mee te maken of platte broodjes. Je kan er ook sausjes mee verdikken. Het wordt vaak gebruikt in de Indiase keuken. Het kikkererwtenmeel kan in de winkel ook andere namen hebben zoals Gram of Besan.

Het brood is erg gemakkelijk en snel te maken en blijft daarna enkele dagen heerlijk en vers dankzij de noten en het fruit. Geen van de noten moet vooraf gehakt worden. Dat gebeurt pas als je het brood in dunne plakken snijdt voordat je het gaat eten. Het brood is ook heerlijk om te roosteren.
Laten we aan de slag gaan!

Glutenfree_vegan_nutbread_3

Heerlijk glutenvrij notenbrood

Voor een brood
Ingrediënten
90 gr kikkererwtenmeel
3 dl warm water
2 el olijfolie
———————————-
24 gr no-egg poeder
1.5 tl zeezout
1 tl appelazijn
———————————————
100 gr sesamzaad (niet gepeld)
150 gr pompoenpitten
150 gr zonnebloempitten
90 gr (geroosterde en geschilde) hazelnoten
50 gr gemalen lijnzaad
20 gr gojibessen
40 gr moerbeien, zwart of wit doet er niet toe
40 gr walnoten

Hoe doe ik het?
1. Meng (gebruik bij voorkeur een staafmixer) het kikkererwtenmeel, water en olijfolie in een kom. Laat het even staan terwijl je de rest voor het brood voorbereidt.
2. Zet de oven tot 160° C.
3. Doe alle zaden, noten en gedroogde vruchten in een andere kom. Ze moeten niet worden gehakt. Meng het goed met een houten lepel. Bedek een langwerpige bakvorm (geschikt voor 2 liter) met bakpapier.
4. Meng (weer met een staafmixer) het kikkererwten-bloemmengsel met de no-ei-poeder, zout en appelazijn.
5. Meng het natte en het droge mengsel uit beide kommen nu met een spatel.
6. Giet het beslag in het bakblik en plaats het in de oven op een rooster. Bak het brood gedurende 60 minuten.
7. Wanneer het brood goed voelt en hol klinkt als je op de bodem tikt is het klaar. Verwijder het bakpapier en laat het brood afkoelen op een rooster voordat je gaat snijden.

Dit recept is vrij van lactose, gluten, eieren en geraffineerde suiker.

Glutenfree_vegan_nutbread_2