pirnten printen
Glutenvrij, Groenten, Lactosevrij, Smakelijke boeken, Vegan, Vegetarisch
Laat een bericht achter

Groene Burgers en spannende burger met zoete aardappel

Grona_burgare_Martin_nordin

Vandaag staat er een spannende burger met zoete aardappel op het menu! Het recept komt uit het boek Groene Burgers, geschreven door Martin Nordin. Natuurlijk heb ik het eerst uitgebreid over het boek. Daarna gaan we aan de slag met een burger met zoete aardappel. En dat wordt een echte smaakverrassing met heerlijke niet-alledaagse ingrediënten.

Wat me opvalt aan het boek is dat het allereerst erg mooi is maar dat het zo lekker weg leest. Je kunt merken dat Martin Nordin werkt in de wereld van reclame en communicatie.
De foto’s zijn eenvoudig maar ook kleurrijk en nodigen de lezer it om nieuwe avonturen te gaan beleven met hamburgers in alle soorten.

Naast een heleboel hamburgers op basis van groenten, kool, champignons, wortelgroenten en verschillende linzen en bonen vind je in het boek ook allerlei ingrediënten die het heel goed doen in of bij de hamburger. Bijvoorbeeld een guacamole van groene bananen, duindoornmayonaise, kinchi, gemaakt met kool en rabarber of zelfgemaakte ketchup. Wat dacht je daar van? Ik krijg er trek van!

Het is leuk om te zien hoe je met iets klassieks als een hamburger vernieuwende dingen kunt doen. Want wat is een hamburger eigenlijk? Een bouwpakket met brood, meestal vlees, groenten ketchup en misschien wat ingelegde komkommers? Maar het kan dus ook met zelfgemaakte brioche, seizoengroenten en zelfgemaakte mayo. Alles is mogelijk.

Een van de grootste uitdagingen voor veel beginners maar ook best voor doorgewinterde groene eters is volgens mij om een hamburger te maken die een beetje in zijn vorm blijft.
In het boek laat Martin zien hoe gemakkelijk je dat probleem op kan lossen. Soms gebruikt hij daarvoor eieren maar hij maakt ook gebruik van de verschillende consistentie van bonen, linzen of andere koolhydratenbronnen als rijst en aardappelen.
Het is dus zeker mogelijk om een hamburger te maken zonder dierlijke producten als je maar even zoekt naar de nieuwe mogelijkheden.

Een ander probleem bij de oversteek naar meer of alleen maar groenten is dat je de rijke smaak van vlees en vis een beetje mist, de zogenaamde umamismaak. Martin Nordin lost dit op door bijvoorbeeld langzaam geroosterde uien, gedroogde paddenstoelen, misopasta en zeewier te gebruiken. Prima voorbeelden die je naast voor hamburgers ook voor talloze andere gerechten kunt gebruiken!

Spannende burger met zoete aardappel

Uit het boek heb ik een spannend recept gekozen voor een burger met zoete aardappel, amandelfeta en nog een paar bijzondere ingrediënten.
In plaats van traditionele feta gebruik ik amandelfeta die je gemakkelijk zelf kunt maken (zie recept).
In het boek wordt de hamburger op briochbrood geserveerd maar jij moet natuurlijk het brood kiezen wat jij lekker en bijpassend vindt. Ik bakte mijn eigen brood maar verder heb ik het recept in het boek vrij aardig gevolgd. En dat is als je zelf receptenmaker bent bijna een kunst…

De hamburger heeft een heel lekkere smaakcombinatie van de zoete aardappel met de zwarte knoflook, de smakelijke pepermix en de rokerig, zure saus. Het was leuk om dit te maken!

Maar laten we aan de slag gaan!

Gröna_burgare_och_sötpotatisburgare_med_fetaost_och_vinägersvärta_2

Gröna_burgare_och_sötpotatisburgare_med_fetaost_och_vinägersvärta_1

Spannende burger met zoete aardappel

Voor het maken van 6 hamburgers
Ingrediënten
6 middelgrote zoete aardappelen
Koolzaadolie
6 el zeezout

Rokerig, zure saus

1 tl van de geroosterde pepermix, zie ingrediënten hieronder
2 lente-uien
2 el donkere mout azijn of rode wijn azijn
3 tenen zwarte knoflook (lees meer over zwarte knoflook hier!)
Zout

Geroosterde pepermix

2 el korianderzaad
2 el sichuan peper
2 el hele zwarte pepertjes

Voor het serveren
6 hamburgerbroodjes
Boter voor op de broodje (of plantaardig alternatief)
300 gr feta kaas (ik nam dus mijn amandel-fetakaas)
Verse marjolein of oregano

Hoe doe ik het?
1. Verhit de oven tot 200 ° C.
2. Bereid de pepermix voor:
Verhit een droge bakpan op een middelmatige vuur. Rooster de korianderzaden, sichuanpeper en zwarte peper tot de zaden goudbruin beginnen te worden en je een heerlijke geur van de kruiden ruikt.
Maal de geroosterde pepersoorten in een vijzel of maal ze tot een fijn poeder in een elektrische koffiemolen. Bewaar het in een glazen pot.
3. Snijd het groen van de lente-ui. Leg het op een bord met bakpapier en grill het dan in de oven tot het helemaal zwart is – dit duurt ongeveer 20 minuten.
4. Snijd het witte gedeelte van de lente-ui dun en bewaar het voor de garnering. Doe de verbrande groene stukken lente-ui in een blender (vijzel of koffiemolen kan ook) en maal het tot een fijn poeder. Voeg azijn, zwarte knoflook en 1 tl van de pepermix toe en meng het tot een gelijkmatige saus. Breng het op smaak met zout.
5. Verhit wat olie in een bakpan totdat het begint te roken. Bak de zoete aardappelen in de schil tot de schil knapperig is op de rand van het verbranden. Leg de aardappelen in een ovenvaste schotel, sprenkel het zeezout er over en bak ze ongeveer 45 minuten in de oven of tot de aardappelen helemaal zacht zijn.
6. Snijd de aardappelen in de lengterichting en haal de binnenkant voorzichtig met een lepel uit de schil. Probeer dat in een beweging te doen zodat de aardappel zoveel mogelijk heel blijft.
7. Smeer het gesneden brood in met boter en grill het dan even in de oven of in een pan.Verwerk de stukken zoete aardappel tot 6 zo rond mogelijke burgers. Dat kan met de hand maar je kunt ook een ronde vulvorm gebruiken.
8. Doe een burger op elk broodje. Smeer wat van het azijnmengsel op de burger en kruimel er wat (amandel) feta overheen. Maak het af met de gesneden lente-ui en wat verse marjolein en oregano.

Dit recept is van nature vrij van gluten en lactose (als je amandelfeta gebruikt).

Groene Burgers

Auteur Martin Nordin
ISBN 9789462501690
Uitgever Forte Culinair
Taal: Zweeds maar het boek is ook al in het Nederlands!

Gröna_burgare_och_sötpotatisburgare_med_fetaost_och_vinägersvärta

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *