pirnten printen
Bijgerechten, Glutenvrij, Groenten, Lactosevrij, Recepten, Sausjes, dip & spreads, Vegan, Vegetarisch, Zonder noten
Laat een bericht achter

Groene asperges met nieuwe aardappelen en een saus van sjalotjes

Groene_asperges_met_nieuwe_aardappelen_en_een_saus_van_sjalotjes_1

Een heerlijk simpel gerecht; groene asperges met nieuwe aardappelen in één schotel. Lekker makkelijk zonder veel extra’s en perfect passend in het seizoen!
Je kunt het gerecht maken als voorgerecht maar met wat extra’s maak je er een lekker hoofdgerecht van.

Het maken van de saus is kinderlijk eenvoudig maar toch een beetje magisch. Het heft iets zouts en ook heel veel smaak!
Eenmaal geproefd ga je deze saus ook bij andere gerechten maken. Zeker weten!

Laten we aan de slag gaan!

Groene_asperges_met_nieuwe_aardappelen_en_een_saus_van_sjalotjes_2

Groene_asperges_met_nieuwe_aardappelen_en_een_saus_van_sjalotjes_3

Groene asperges met nieuwe aardappelen en een saus van sjalotjes

Voor 2 personen als voorgerecht
Ingrediënten
500 ml water
1 tl plantaardige bouillonpoeder
1 laurierblad
——————
200 gr zeer kleine schoongemaakte nieuwe aardappelen
Enkele takjes dille (gebundeld met een touwtje)

Saus van sjalotjes

Ingrediënten
3 grote sjalotten (ongeveer 150 gram)
1-2 el neutrale olie om in te bakken
—————-
2 el fijngehakte dille
Zout en peper
Een paar druppels tabasco
Citroensap van een halve citroen

Ongeveer 3 groene asperges per persoon
2 plakjes citroen

Hoe doe ik het?
1. Schil de sjalotten en snijd ze in plakjes. Giet olie in een pan en bak de sjalot ongeveer 30 minuten op laag vuur. Roer af en toe om te voorkomen dat ze aanbranden. De ui moet helemaal zacht en glanzend zijn als het klaar is.
2. Intussen; Doe water in een kleine pan en doe de dille, bouillonpoeder en het laurierblad er in. Laat het aan de kook komen.
3. Doe de nieuwe aardappelen ook in de pan. Zorg ervoor dat ze onder water zijn (voeg eventueel extra water toe). Bedek de pan met een deksel en kook ongeveer 12 minuten of tot de aardappelen zacht geworden zijn.
4. Giet de aardappelen in een vergiet. Bewaar de bouillon!
Doe de bouillon terug in de pan en reduceer de hoeveelheid tot de helft door voorzichtig te koken zonder deksel.
5. Doe de gebakken uien in een mengkom. Voeg de gereduceerde bouillon toe aan de uien en mix tot je een gelijkmatige saus hebt.
Breng het op smaak met ongeveer 2 el fijngesneden dille, citroensap, wat peper en eventueel een paar druppels tabasco.
6. Bereid de groene asperges door ze te wassen en het harde stuk aan het einde te verwijderen. Doe water en wat zout in een (andere) pan en laat het koken.
7. Blancheer de asperges kort gedurende ongeveer 3-4 minuten en giet ze daarna af in een vergiet. Spoel ze dan onmiddellijk met koud water om de groene kleur en het knapperige te behouden.

Ik heb de saus in een ring gegoten (verkrijgbaar in de betere keukenwinkels) en heb de aardappelen er bovenop gedaan voor dat ik de ring verwijderde. Vervolgens heb ik de vers gekookte asperges versierd met wat extra dille en een citroenschijfje. Serveer het gerecht warm of lauw warm.

Dit recept is vrij van gluten (als je glutenvrije bouillon gebruikt), lactose en geraffineerde suiker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.