Bijgerechten, Diner, Glutenvrij, Groenten, Lactosevrij, LCHF, Lunch, Paleo, Recepten, Suikervrij, Vegan, Vegetarisch

Gevulde courgette uit de oven

geschreven door admin

Veel mensen met een moestuin komen om in de courgettes in deze periode. Maar je vindt ze ook heel goedkoop op de markt en in de supermarkt. Een prima moment om er eens wat lekkers mee te doen. Ik heb een aantal smakelijke recepten gemaakt met courgettes en die zal je hier binnenkort zien. Vandaag beginnen we met een gevulde courgette uit de oven.

Veel kleuren, vormen en smaken

Courgettes vind je in alle soorten, maten en kleuren. Vandaag heb ik van die kleine ronde gekocht maar ze zijn er ook grotere in donkergroen, geel, oranje, met strepen en ook bijna witte. De gele vind ik een wat delicatere smaak hebben dan de groene, een beetje zoetig zelfs. Ik eet ze graag rauw als vervanger voor een pasta.
De kleine ronde zijn heel geschikt om te vullen zoals in het recept van vandaag. Maar ze zijn ook lekker met een soep als voorgerecht.
De donkergroene vind je het hele jaar door en is een allrounder die je voor veel gerechten die groen en een bite nodig hebben kunt gebruiken. Ik snijd die groene graag in ruwe stukken om dan in een lekkere roerbakschotel mee te bakken. Je combineert ze ook gemakkelijk met heel veel kruiden en specerijen en ook noten.
Ik heb er altijd een paar klaar liggen in mijn koelkast voor als ik een keer snel iets wil maken.

zucchini_closeupDe juiste courgette vinden

Als je courgette gaat kopen kun je het beste de kleine en stevige exemplaren uitzoeken. Die hebben de meeste smaak. Maar als je alleen de wat grotere vindt is dat ook prima. Sommigen kunnen een beetje bitter van smaak zijn. Je kunt ze ook gebruiken voor in een pastasaus of vullen zoals in het recept hieronder.
Er zijn zo veel mogelijkheden om een courgette te eten: rauw, gebakken, gegrild, ingemaakt, in je pannekoekjes en zelfs in je smoothie….. Zorg dat je in dit seizoen lekker veel geniet van de courgette!
Laten we aan de slag gaan!

vegetarian_ovenbaked_zucchini_closeupGevulde courgette uit de oven

Voor 1 persoon
Ingrediënten
2 kleine ronde courgettes

Vulling
10 gram gedroogde, gemengde paddenstoelen + zeer heet water
2 gele uien, gesneden
een klontje boter of ontgeurde kokosolie
4 lente-uitjes
2 teentjes knoflook
de binnenkant van de courgettes

Later toevoegen aan de vulling
een handje grof gehakkte walnoten
de schil van 1 citroen
25 gram verkruimelde feta kaas (optioneel) of te vervangen door een geschikt vegan alternatief (zie link)
Z
out, peper en verse (of gedroogde) tijm

Hoe doe ik het?
1. Zet de oven 0p 200 ° C.
2. Week de gedroogde paddenstoelen ongeveer 20 minuten in heet water. Knijp daarna het overtollige water er uit en gooi het water weg.
3. Knip een ‘dekseltje’ van de top van de courgettes. Graaf het binnenste van de courgettes zorgvuldig uit met een klein lepeltje. Zorg dat de courgettes heel blijven aan de buitenkant en leeg zijn van binnen. Plaats de lege courgettes in een ovenschaal en doe enkele druppels olie op de boven- en onderkant. Plaats ze in de oven terwijl je de rest voorbereidt.
4. Maak de gele uien schoon en snijd ze in plakjes. Bak ze voorzichtig op een laag vuur in een diepe koekenpan met boter of olie gedurende ongeveer 10 minuten. Roer ze af en toe om aanbranden te voorkomen.
5. Snijd ondertussen de rest van de groenten fijn inclusief de geweekte champignons Voeg de gesneden groenten toe aan de pan met gebakken uien. Bak alles totdat het overmatige vocht is verdwenen.
6. Doe de gehakte walnoten, citroenschil en feta kaas (optioneel) bij de groenten. Voeg zout, peper en veel tijm toe en roer voorzichtig. Proef goed en zorg dat het goed op smaak is.
7. Haal de nu zacht gebakken courgette uit de oven en doe de vulling er in. Pas op dat je je vingers niet brandt.
8. Doe nog een paar druppels olie op de top en zet de ovenvaste schaal terug in de oven voor nog eens 10 minuten.

Geniet van de gevulde courgette met wat rijst als je dat lekker vindt. Ik eet het graag zoals het is met nog wat verse groenten er bij.

Dit recept is vrij van gluten, suiker en lactose als je de feta kaas weg laat of vervangt.

vegetarian_ovenbaked_zucchini

Misschien ben je ook geïnteresseerd in de reeds gepubliceerde recepten met courgette?
Zin in lekker brood?
Groenten met supergroene dressing
Vegan pastasaus van savooienkool
Raw ontbijt; mijn top 3
Courgette loves lemon
Gezonde ontbijtmuffins met courgette