Bijgerechten, Diner, Glutenvrij, Groenten, LCHF, Paleo, Recepten, Vegan, Vegetarisch

Gevulde auberginerolletjes

geschreven door Isabel

In mijn oneindige zoektocht naar smaakexplosies heb ik een paar dagen geleden eens vegan gevulde auberginerolletjes gemaakt. Lekker met zachte aubergine, knapperige pistachenoten, luchtige cashewroom en veel kruiden en kleuren in elke hap. Het is een heel eenvoudig recept maar je moet er wel een paar dingen voor voorbereiden. Je kan deze rolletjes eten als onderdeel van je diner of als tapas.Ik eet tegenwoordig minder vlees en meer groenten. Maar ik ben geen vegetariër of vegan. Ik ben eigenlijk een beetje een fake vegan. Ik onderschrijf veel gedachten die er zijn over de voedselindustrie en over het welzijn van dieren.
Maar leven zonder kaas en eieren voor de rest van mijn leven gaat het niet worden. Maar ik probeer op mijn eigen manier binnen mijn eigen ethische grenzen te zoeken en te ontdekken wat er allemaal mogelijk is op het gebied van koken en eten. En dat is echt fun.

Laten we aan de slag gaan!

Cashewroom met koriander
voor 4 personen

Ingrediënten
120 gram rauwe cashewnoten plus genoeg water om ze weken.
1-1,5 dl water (als je water veel chloor bevat kun je overwegen water uit een fles te gebruiken)
1 theelepel appelcider azijn
1/2 citroen (alleen het sap)
Zout en peper
Een handvol verse koriander

Hoe doe ik het?
1. Week de cashewnoten in een kom met water (goed bedekt) gedurende 2-8 uur. Dit maakt het gemakkelijker om ze later te mixen. Als je geen tijd hebt, kun je dit overslaan.
2. Spoel de noten en doe ze in een mixerkom samen met de andere ingrediënten. Mix tot je een gladde crème hebt. Voeg indien nodig meer water toe. Hoe sterker je mixer is, hoe beter resultaat. Als je werkt met een normale keuken blender helpt het vaak als je daarmee eerst als mixt en daarna in een hoge kom verder gaat met een staafmixer.
3. Als je klaar bent kan heet mengsel in een kom tot het opdienen.
4. De crème kan een dag voor gebruik worden gemaakt indien gewenst.

Gevulde auberginerolletjes
Voor 4 personen

Ingrediënten
2 aubergines en wat olijfolie
1/4 rode kool, in dunne plakjes
2 kopjes groene boerenkool gesneden in kleine stukjes
sap van een ½ limoen
Een scheutje olijfolie
Een snufje zout
geroosterd pistachenootjes
verse dragon

Hoe doe ik het? 
1. Snijd de aubergine in dunne plakjes in de lengte. Sprenkel wat olijfolie over de plakken zodat beide kanten van de plakken worden gedekt. Gril de plakjes in een pan. Dit kan een dag voor gebruik worden gedaan voordat indien gewenst.
2. Marineer de boerenkool: snijd de boerenkool in zeer kleine stukjes en doe die in een kom. Voeg een snufje zeezout, olijfolie en het sap van 1/2 limoen toe. Masseer de boerenkool met de toegevoegde ingrediënten lekker door elkaar met je handen. Hierdoor komt alles in contact met elkaar en verzachten de vezels in de boerenkool. Hierdoor wordt de boerenkool erg lekker om rauw te eten. Laat het na het masseren een paar minuten staan.
3. Snijd de rode kool in dunne plakjes.
4. Rooster de pistachenoten in een droge pan goudbruin. Laat ze langzaam wat afkoelen en hak ze daarna in kleinere stukken.
5. Maak de rolletjes: leg een of twee blaadjes dragon in het midden van een plak gegrilde aubergine. Doe daar een kleine hoeveelheid van rode kool bovenop, daarover een beetje gemarineerde boerenkool en strooi daarover wat stukjes gehakte pistachenoot. gemarineerde boerenkool en strooi de geroosterde pistachenoten op. Daarover een kleine lepel van de cashewroom met koriander en dan kun je de plak oprollen. Doe dit tot je alle plakken verwerkt hebt.
En dan is het tijd om te genieten van dit lekkere gerecht. Geniet als onderdeel van jouw diner of tapas met een lekkere wijn.

Dit recept is vrij van gluten, lactose en suiker. Het is geschikt voor vegans, paleo en LCHF diëten.