pirnten printen
Bijgerechten, Geen categorie, Glutenvrij, Lactosevrij, Recepten, Vegan, Vegetarisch, Zonder noten
Laat een bericht achter

Kroketten van witte asperges

Gefrituurde_aspergekroketten_van_witte_asperges

Nu we aan het einde van het aspergeseizoen zijn moeten we toch nog even snel iets lekkers maken met dit witte goud. Ze zijn te lekker om er niet volop van te genieten! Vandaag worden het gefrituurde aspergekroketten van witte asperges.

 

Kroketten zijn echt een Nederlandse uitvinding maar van asperges had je ze misschien nog nooit gegeten? Maar dit is een variant die je zal verbazen! Het lekkere Hollandse krokante laagje met daarin een heerlijke vegan ragout van asperges met verse kruiden. Heerlijk bij de borrel en een lekkere verrassing voor je gasten.

Vandaag maak ik dus mijn eigen versie van de kroketten met witte asperges en panko. Het resultaat is een lekkere snack die ik serveer met verse salade en truffelmayonaise. Een beetje luxueus, niet supergezond maar onwijs lekker!

Paneren met agaragar en panko

Ik heb de klassieke bereiding met tarwemeel, eieren en broodkruimels vervangen. In plaats daarvan gebruik ik rijstmeel, een mengsel van agar agarpoeder en water en uiteindelijk panko.

Panko (Japanse broodkruimels) is een fantastisch ingrediënt waar ik graag mee werk.
Het bestaat uit geroosterd tarwebrood dat wordt gedroogd en versnipperd in dunne, luchtige ‘broodvlokken’. De vlokken laten het vet los na het bakken en het resultaat wordt veel en veel knapperiger als met normale broodkruimels.
Tegenwoordig is er ook glutenvrije panko maar als je dat niet kunt vinden kan het ook met gewoon rijstmeel. Het zal ook knapperig worden van het frituren alhoewel het niet hetzelfde resultaat geeft als met panko.

Aga agar koop je als vlokken of als poeder. Het wordt gemaakt van rode algen (een soort zeewier) en het wordt gebruikt als een vegetarisch alternatief voor gelatine.
In dit recept heb je de poederversie nodig omdat de vlokken niet zo snel oplossen.
Als je werkt met agar agar moet je vaak een beetje snel werken omdat het mengsel waarmee je werkt snel dikker wordt. Je kan dan als het nodig is wat water toevoegen , flink roeren en verder werken.
Laten we aan de slag gaan!

Gefrituurde_aspergekroketten_van_witte_asperges_3

Gefrituurde_aspergekroketten_van_witte_asperges_4

Gefrituurde aspergekroketten van witte asperges

Dit recept is voor ongeveer 12 kleine kroketten
Ingrediënten
250 gr kruimige aardappelen
200 gr witte asperges
1 el olijfolie
Zout en peper
2 el fijngehakte peterselie
1 el fijngehakte dille
2 tl no-egg + ½ el water

Ongeveer 1 dl rijstmeel om de kroketten in te rollen
—————–
2 el agaragar poeder
2 el water
Ongeveer 1 dl panko (of rijstmeel)

Ongeveer 1 dl neutrale olie (rijst of zonnebloemolie)

Hoe doe ik het?
1. Schil de aardappelen en snijd ze in kleinere blokjes. Doe de aardappelblokjes in een kleine pan en bedek ze met water. Voeg wat zout toe.
2. Kook de aardappels met een deksel op de pan gedurende ongeveer 15 minuten of tot het zacht is. Giet de aardappelen af in een vergiet.
Laat de aardappelblokjes goed uitdampen om ze van het overblijvende water te ontdoen. Het is belangrijk dat ze zo droog mogelijk zijn!
3. Schil de asperges terwijl de aardappels koken. Laat Haal het onderste harde stuk er af. Snijd de schone asperges in kleinere stukken.
Breng een kleine pan met water aan de kook en doe de gesneden asperges in het kokende water.
Kook gedurende ongeveer 3 minuten (de asperges moeten nog een beetje stevig zijn ). Giet de asperges af in een zeef zodat al het water er af gaat. Laat ze goed uitstomen. Het is belangrijk dat ze zo droog mogelijk zijn!
4. Prak de nog steeds hete aardappelen fijn met een vork. Voeg de olie, zout, peper en fijngesneden kruiden toe. Meng het no-egg en het water in een kleine kom en zorg ervoor dat er geen klontjes in zitten. Meng dit in het aardappelmengsel.
5. Snijd de asperges grof en voeg ze toe aan het aardappelmengsel met behulp van een spatel.
6. Verdeel het mengsel in 12 bolletjes en rol die uit tot een klein “worstje”. Het kan handig zijn om je handen af en toe met koud water vochtig te maken om te vermijden dat de aardappel aan je handen plakt.
7. Rol de kroketten in rijstmeel en zorg dat ze overal bedekt zijn. Leg ze op een bord en zet ze 1 uur in de koelkast.
8. Tijd om verder te gaan!
Giet panko (evt rijstmeel als alternatief) op een bord. Meng het agar agar poeder en water in een kleine kom. Doe elke kroket eerst in het agar agar-mengsel en daarna in panko of rijstmeel.
9. Tijd voor het frituren!
Gebruik een frituurpan en houd altijd een deksel bij de hand voor als de olie vlam zou vatten.
Laat de pan goed heet worden en doe er dan een laag neutrale olie in (door het zo te doen vermijd je dat de olie gaat walmen)
Zodra de olie goed heet is kun je er 6 kroketten tegelijk in doen. Als je teveel kroketten tegelijkertijd in de pan doet koelt de olie te veel af en gaat het frituren langer duren met een veel slechter resultaat.
10. Haal de warme kroketten met een tang uit de pan wanneer ze goudbruin zijn. Leg ze op een dubbele laag keukenrol om de olie te laten afdruipen.
11. Serveer je kroketten vers gemaakt met een wat groene salade en een lekkere truffel mayonaise zoals bijvoorbeeld de mayonaise die ik gemaakt heb met aquafaba (zie link).
Voor de mayonaise bij dit gerecht heb ik de knoflook in het mayonaiserecept weggelaten en wat vers gehakte truffels toegevoegd. Als je geen verse truffel hebt gaat het ook prima met wat druppels truffelolie.
Tijd om te genieten!

Dit recept is vrij van gluten (als je glutenvrije panko gebruikt), lactose en eieren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *