pirnten printen
Bijgerechten, Glutenvrij, Lactosevrij, Recepten, Vegan, Vegetarisch
Laat een bericht achter

Gebakken venkel met roze peper en amandelmeel

Gebakken_venkel_met_roze_peper_en_amandelmeel

De venkel is op zijn best in deze tijd van het jaar. Daarom serveer ik vandaag mijn favoriet; gebakken venkel met roze peper en amandelmeel. Als ik de kans had zou ik het misschien wel dagen achter elkaar eten…

Ik houd nu eenmaal van venkel; knapperig en met een lichte dropsmaak. Ik eet het graag gewoon rauw of dun gesneden met een paar druppels fruitige olijfolie, wat vlokjes zeezout en wat citroen.
Maar vandaag bak ik het met roze peper en amandelmeel. Ik serveer dat het liefste met een royale salade met een goede dressing en vaak wat gekookte aardappelen.
Meer is eigenlijk niet nodig maar als je het extra speciaal wilt maken kun je er wat goede olijven of andere zoute toppings aan toevoegen.

Er gebeurt iets magisch als je de venkel combineert met het zoet van agave en het amandelmeel. En dan is er ook nog de vorm van de groente zelf; zo’n prachtige delicate vorm en kleur.
Als je de venkel slim snijdt kun je een mooie vorm p de borden toveren. Als de onderkant niet te diep wegsnijdt en daarna dunne plakken in de lengte snijdt wordt de plak bij elkaar gehouden door de onderkant, net als bij een ui.
Maar laten we aan het werk gaan!

Gebakken_venkel_met_roze_peper_en_amandelmeel_1

Gebakken_venkel_met_roze_peper_en_amandelmeel_2

Gebakken venkel met roze peper en amandelmeel

Ingrediënten
1 grote of 3 kleine hele venkels

De marinade
2 el amandelbloem
2 el olijfolie
2 tl venkelzaad (heel)
1,5 tl grof gemalen roze peper
0,5 el agave

Hoe doe ik het?
1. Breng een pan met water aan de kook. Spoel de venkel af en knip het wortel-uiteinde af maar niet teveel zodat alles nog bij elkaar gehouden wordt als je plakken snijdt! Snijd ook de buitenste delen van de pieken. Ze hebben de neiging om een beetje houtachtig te zijn. Bewaar de groene stukken op de top als decoratie voor bij het serveren.
2. Verwarm de oven op 200 °C.
3. Snijd de venkel in plakken. Doe de venkel in het kokende water en kook tot het zacht is maar nog steeds wat weerstand heeft. Dit duurt ongeveer 7 minuten. Giet de venkel over in een vergiet en laat het uitlekken.
4. Maal de roze peper grof in een vijzel (of heel kort in een elektrische koffiemolen). Doe alle ingrediënten (behalve de venkel) in een kom en meng ze tot een marinade.
5. Leg de uitgelekte plakken venkel op een bakplaat die bedekt is met bakpapier. Smeer dan de marinade over de plakken en zorg dat ze aan beide kanten goed bedekt worden.
6. Plaats de bakplaat in de oven en bak de venkel tot het een mooie goudbruine kleur heeft (ongeveer 10 minuten)
Geniet er van!

Dit recept is van nature vrij van gluten en lactose.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *