pirnten printen
Glutenvrij, Lactosevrij, Paleo, Raw, Recepten, Vegan, Vegetarisch, Zoete lekkernijen, Zonder noten, Zonder witte suiker
commentaren 2

Fruitleer van seizoen- groenten en -fruit

Fruit_leather_tastecelebration_com

Met alle heerlijke groenten en fruitsoorten die je op dit moment kunt oogsten kun je ook je eigen zogenaamde fruitleer maken. Het is gemakkelijk en leuk om er mee te experimenteren!

Ik heb er voor gekozen om drie verschillende soorten fruitleer te maken. Ik gebruikte de heerlijkste pruimen, kersen, wortelen en appels.
Door gebruik te maken van een langzaam droogproces bij een lage temperatuur blijven de lekkere smaken goed bewaard. Op deze manier kun je op een speciale manier genieten van groente en fruit en de geconcentreerde smaken.

Het is erg gemakkelijk om deze fruitsnoep te maken. Je hoeft het fruit maar simpelweg te pureren met een mixer en dan te verspreiden over een bakplaat of een droogplaat als je een droger hebt. Het enige wat je daarna doet is drogen en dan ontstaat de snoep vanzelf.

Je kan zelfs verschillende soorten fruit tegelijk op een plaat laten drogen of zelfs een mix van fruitpuree maken. Deze keer heb ik er voor gekozen om de puree met kruiden op smaak te brengen.

Bewaren

Je kunt het fruitleer bij kamertemperatuur bewaren in een goed afgesloten doos of bus. Het blijft dan zeker een paar weken goed mits het droog blijft. Bij mij blijkt de doos altijd snel leeg te gaan, vooral als ik er niet bij ben???
Ik heb ook geprobeerd het fruitleer op te rollen en in te vriezen en dat ging prima. Ze moeten dan op kamertemperatuur ontdooien en dan kun je er al snel weer van snoepen.

Fruit leer van groenten en fruit van het seizoen

Plum_and_cardamum_fruit_leather_tastecelebration_com

Plum_with cardamom_fruit_leather_tastecelebration_com

Pruimleer met warme kruiden

Ingrediënten
1 kilo verse ontpitte pruimen
2 rijpe bananen
2 tl gemalen kaneel
1 tl grof gemalen kardemom
2 tl agave

Kersenleer met sichuanpeper

Ingrediënten
1 kilo verse ontpitte kersen (verse of bevroren en ontdooid)
100 gr ontpitte medjoul dadels
1 tl gemalen Sichuan peper

Appel/wortelleer

Ingrediënten
3 wortelen, geschild en in kleinere stukken gesneden
4 appels, geschild en in kleinere stukken gesneden
2 tl agave
1 tl citroensap

Hoe doe ik het?
Appel- en wortelleer
1. Spoel en schil de appels en wortels en snijd ze dan in kleinere stukken. Doe alles in een kleine pan. Voeg de agave en het citroensap toe en laat het op laag pitje koken terwijl je roert tot alles zacht is. Dat is ongeveer 10-15 minuten.
Laat het afkoelen en meng het tot je een fijne puree hebt. Ga verder met stap 2.

Pruimleer en kersenleer
1. Spoel en ontpit het verse fruit en doe het samen met de andere ingrediënten die hierboven per fruitsoort zijn vermeld in een mixerkom.
Mix tot je een gelijkmatige puree hebt. Ga verder met stap 2.

2. Verdeel de puree met een spatel op een bakplaat die bedekt is met bakpapier. Per gemaakte hoeveelheid is het voldoende voor ongeveer 3 “platen” in een droogoven en 2 platen in een gewone oven.
3. Droog de puree tot het echt helemaal droog is en aanvoelt als leer wanneer je het aanraakt. De temperatuur moet 42 ° C zijn in een droogoven en ongeveer 50 graden in een gewone oven.
Je kunt kiezen voor een hogere temperatuur, maar een lagere temperatuur geeft een beter resultaat maar het betekent ook dat het langer duurt om het droog te krijgen.

Afhankelijk van hoe dik je de puree heeft verspreid duurt het ongeveer 12 uur in de droogoven en ongeveer de helft van die tijd in een gewone oven.
Als je het fruitleer in een gewone oven maakt vergeet dan niet om af en toe wat vocht naar buiten te laten. De makkelijkste manier om dit te doen is om tussen de oven en de deur iets (zoals een houten stokje of iets dergelijks) te plaatsen terwijl je aan het drogen bent.
Als het fruitleer langzaam droogt, kun je het voorzichtig losmaken van het bakpapier en de plak omdraaien. Ga daarna door met drogen op de andere kant.
4. Je kunt het vruchtenleer als het klaar is het beste snijden als het nog lauwwarm is. Je kunt er rolletjes van maken of het in smalle reepjes snijden. Maar je kunt er ook gekke en leuke vormpjes van maken die je als decoratie op gebak en desserts kan gebruiken.

Tip!
De puree droogt het snelst aan de randen dus het kan handig zijn om de puree in het midden van de bakplaat iets dunner te verspreiden en wat dikker aan de randen. Op die manier krijg je een mooi gelkijkmatig resultaat.

Deze recepten zijn van nature vrij van gluten, lactose en noten.

Cherry_fruit_leather_tastecelebration_com

Carrot_and_apple_fruit_leather_tastecelebration_com

2 Kommentare

    • Hi Linda,
      Haha! Ik zou het toch niet proberen om aan je schoenen te knabbelen maar wie weet… :0)

      Groetjes,
      Isabel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *