pirnten printen
Bijgerechten, Diner, Geen categorie, Glutenvrij, Groenten, Lactosevrij, LCHF, Lunch, Paleo, Recepten, Salades, Vegan, Vegetarisch
Laat een bericht achter

Fattoush met knapperig brood van zoete aardappel

Fattousch_with_crispy_sweet_potato_bread_closeup

Fattoush is een heerlijke Libanese salade op basis van geroosterd brood, groenten en verse kruiden. Hieronder vind je mijn eigen interpretatie van het gerecht; zoals altijd zonder gluten, suiker en te veel koolhydraten en vegan of vegan-vriendelijk. In plaats van het pitabroodje dat meestal gebruikt wordt heb ik crackers gemaakt van zoete aardappel en dille. Voor de salade is de dressing essentieel. Die moet er heel zuur zijn! Om een dressing met die smaak te krijgen heb ik zowel Sumac als citroensap gebruikt. Sumac is een rode bes die je vindt in winkels die enigszins Midden-Oosten georiënteerd zijn. Deze bes heeft een zure smaak en kan zelfs als vervanger van citroen gebruikt worden in recepten.
In deze salade zijn ook de verse kruiden belangrijk. Naast een flinke hoeveelheid verse bladpeterselie gebruik ik veel verse munt. Dat smaakt hemels!
De zure dressing, de kruiden en het zoete brood zijn de perfecte combinatie van smaken. Heerlijk bij bijvoorbeeld een barbecue.

Mocht je van de saus iets overhouden leg dan wat groene asperges op de barbecue of in een grillpan. Doe de asperges kokendheet bij de dressing en laat ze dan afgekoeld een dagje in de koelkast staan. Daarna verwerk je ze in een salade of je eet ze gewoon zo op. Zo doe je dat met wat over is!

Laten we aan de slag gaan!

Crackers van zoete aardappel en dille
Voor 1 bakplaat

Ingrediënten
250 gram gekookte en gepelde zoete aardappel
30 gram chia eieren (zie link hoe je dit moet doen)
90 gram water
een snufje zout
20 gram kokosolie
20 gram fijngehakte dille
20 gram kokosmeel
10 gram gemalen lijnzaad
5 gram physillium husk

Hoe doe ik het?
1. Zet de oven op 150 graden Celsius. Bedek een bakplaat met bakpapier.
2. Snijd de dille fijn.
3. Doe alle ingrediënten (behalve de dille) in een mixer kom. Mix tot je een glad beslag hebt. Roer de dille met een spatel door het beslag.
4. Verdeel het beslag over de bakplaat met een spatel en/of natte handen. Zorg dat het overal even dun verspreid wordt.
5. Zet de timer op 20 minuten en zet de bakplaat in de oven.
6. Na 20 minuten kun je de bakplaat uit de oven halen en vierkante crackers snijden (of de vorm die je wilt). Leg de crackers ondersteboven terug op de bakplaat en laat het zo nog 15 a 20 minuten doorbakken. Houd in de gaten dat ze niet verbranden maar lekker knapperig worden.
7. Laat het afkoelen
8. Doe de crackers in een luchtdichte doos. Je kunt de crackers een paar weken goed houden mits je ze koel en droog bewaart.

Fattoush
3-4 personen

Ingrediënten
1 rode ui
1/2 komkommer
3 a 4 tomaten
2 handjes bladpeterselie
1 handje verse munt
1/2 theelepel sumak
citroensap van 1 citroen
3 el olijfolie
1 teentje knoflook (geraspte)
zout en peper

Hoe doe ik het?
1. Begin met het maken van de dressing; Doe de sumak, citroensap, olijfolie, het teentje geraspte knoflook, zout en peper in een kommetje. Meng alles goed met een lepel en zet het even weg..
2. Schil de komkommer en verwijder ook de zaden (met een kleine lepel). Doe dat op dezelfde manier met het zaad van de tomaat. Snijd de komkommer en de tomaten in kleinere stukken.
3. Snijd de rode ui fijn.
4. Voeg de ingrediënten in een kom die groot genoeg is voor het mengen van alle ingrediënten goed. Voeg er vervolgens de dressing over.
5. Hak de verse kruiden en voeg deze toe aan de kom. Roer alles flink om zodat de totale salade bedekt is met de dressing.
6. Voeg de crackers pas vlak voor het serveren toe aan de salade om te voorkomen dat het te nat wordt. En dan serveren. Geniet er van!

Dit recept is vrij van gluten, suiker en lactose.
Het is geschikt voor vegan, paleo en LCHF.

Fattoush_glutenfree

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *