pirnten printen
Geen categorie, Glutenvrij, Lactosevrij, Smakelijke boeken, Vegan, Zoete lekkernijen, Zonder witte suiker
Laat een bericht achter

De yoga keuken + appelijs met specerijen

De_yoga_keuken_unieboek

Vandaag schrijf ik over het boek De Yoga Kitchen (Originele titel The Yoga Kitchen) van Kimberly Parsons. Uit het boek heb ik ook erg lekker appelijs met specerijen gemaakt!

 

Ik ben zelf geen yogabeoefenaar. Soms zou ik willen dat ik dat was maar het is gewoon mijn ding niet. Maar een boek voor yogakoks werkt!

Hoewel in de eerste zin van het boek wordt gezegd dat het boek niet bedoeld is voor yogamensen is het boek geheel overgoten met de yoga-gedachte.
Bij de recepten wordt aangegeven dat ze zijn gebaseerd op de verschillende chakras in het lichaam en dat is voor yoga beoefenaars juist heel prettig. Ikzelf sla ik dit stukje van het boek over en stort ik me meteen op de recepten.

De recepten zijn vegetarisch en bevatten soms eieren en honing. Maar het meeste is vegan of kan gemakkelijk vegan gemaakt worden.
De recepten zijn ook gemakkelijk te maken en bevatten veel groente en fruit. Alles is glutenvrij .
De recepten komen fris en vers over en ze passen ook in de food trends van dit moment. De lekkere scones van zoete aardappelen en de spannende kikkererwtencrackers met za’atar staan voorlopig op mijn lijstje van dingen die ik nog ga maken.

Toch heb ik ook een paar opmerkingen; Het boek ziet er erg mooi uit en de foto’s zijn fantastisch maar de tekst is helaas wat moeilijk te lezen. Er is, zo te zien wat meer gelet op het design dan op de leesbaarheid. Jammer van zo’n belangrijk detail want de typografie bepaalt toch het leesgemak.

Een ander punt is dat sommige recepten grote hoeveelheden zoet bevatten. Geen witte of kunstmatige suiker maar soms zo veel ahornsiroop en dadels. Een beetje raar.

Maar ik heb toch veel leuke recepten in het boek gevonden! Ik heb gekozen voor heerlijk ijs gemaakt met appels en kruiden als kaneel, kardemom en steranijs. Samen met de geroosterde hazelnoten was dit een echte topper!

De_yoga_kitchen_appelijs_met_specerijen_1De_yoga_kitchen_appelijs_met_specerijen_2

Appelijs met specerijen

voor 6-8 personen
Ingrediënten
650 gr appels, geschild en klokhuis verwijderd
1 el gesmolten kokosolie
1/4 tl zeezout
1 el gemalen kaneel
1/2 tl gemalen kardemom
1 tl gemalen gember
1/2 tl gemalen steranijs
1/2 tl gemalen nootmuskaat
1 hele vanillepeul, zaadjes eruit geschraapt
4 el zuivere ahornsiroop
800 ml kokosmelk
55 gr hazelnoten, geroosterd en grof gehakt

Hoe doe ik het?
1. Snijd de appels in stukjes. Verhit de kokosolie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de appels, het zeezout en alle specerijen (inclusief de vanillezaadjes en de peul) toe.
2. Voeg 2 eetlepels ahornsiroop toe en roer alles goed door. Laat alles dan circa 10 minuten zachtjes koken tot de appels zacht zijn.
Laat het mengsel 20 minuten afkoelen.
3. Haal de vanillepeul uit de pan en doe het appelmengsel, de 2 resterende eetlepels ahornsiroop en de kokosmelk in een keukenmachine en laat deze draaien tot je een glad mengsel hebt.
4. Maak nu met behulp van een ijsmachine ijs van het mengsel.
Bekleed een grote bakvorm of glazen ovenschaal met plasticfolie en zorg ervoor dat er voldoende folie over de rand hangt om de inhoud straks mee te bedekken.
5. Giet het mengsel in de beklede vorm, dek alles goed af met folie en zet de vorm in de vriezer.
Als het bijna stevig is (na 2-3 uur) roer je het nog een keer goed door met een vork of lepel om de ijskristallen te breken en zet je de vorm opnieuw in de vriezer.
Zorg ervoor dat je het ijs steeds goed bedekt want anders vormen zich ijskristallen en krijg je “ijzig” ijs in plaats van een zachte consistensie.
6. Als het ijs net bevroren is, schep je er voorzichtig de hazelnoten door. Dek het ijs dan opnieuw goed af en laat het volledig opstijven in de vriezer.
7. Haal het ijs tenminste 15 minuten voor het serveren uit de vriezer om zacht te worden.

Dit recept is vrij van gluten, lactose en soja.

De yoga keuken

Kimberly Parsons
ISBN 9789000353101
Unieboek – Het Spectrum

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *