Brood, Glutenvrij, Groenten, Lactosevrij, Paleo, Recepten, Vegan, Vegetarisch

Cassave-pizza met kaassaus en groenten

geschreven door Isabel

Cassave is de nieuwe vriend in mijn keuken. Een vriend waar ik graag leuke dingen mee ga doen! Vandaag maak ik een eenvoudige cassave-pizza met kaassaus en groenten erop.

Ik HOUD van food shoppen! Zelfs de dagelijkse reis naar de supermarkt voor het diner kan voor mij een vakantie-achtig uitje zijn en een geweldig moment om iets nieuws te ontdekken!
Als ik die boodschappen af en toe kan doen bij een speciaalzaak waar ze van alles verkopen van andere continenten ga ik helemaal uit mijn dak.
Ik kijk er vaak echt naar uit om zo’n uitstapje te maken en nieuwe ingrediënten en smaken te leren kennen. Dat kan naar een Chinese speciaalzaak in Amsterdam zijn, een Turkse of Marokkaanse specialiteitenshop, een raw food markt… Echt overal vind ik wel weer iets dat me inspireert!

Een tip voor jou is om dit soort uitstapjes vroeg in de week en bij voorkeur in de ochtend te maken. Dan is het overal rustig en kun je gemakkelijk hulp en tips van deskundig personeel krijgen. En het is echt een feest als je dan weer iets vindt waar je mee kan experimenteren. Maar waarschijnlijk ken je dat gevoel al…..

Vandaag maak ik iets met een van mijn laatste ontdekkingen; cassave. Ik maak een cassave pizza met mijn eigengemaakte kaassaus en groenten er op. De cassave is leuk om mee te werken en dankzij de neutrale smaak kun je er erg veel kanten mee op.

Voor dit recept gebruikte ik bevroren cassave die me in de verpakking eigenlijk meer aan een moot vis deed denken. Maar het werken ermee ging prima.
Je doet de stukken gewoon in kokend water en laat het koken tot het zacht is. Daarna doe je het in een mixerkom en na kort mixen krijg je een heeeeel plakkerige puree. Die leg je op een snijplank (en de mixer maak je snel schoon met warm water en afwasmiddel). Eenmaal afgekoeld komt de verrassing; samen met kokosmeel en eventueel wat olie heb je in een mum van tijd een heerlijk deeg dat goed te verwerken is en waarmee je allerlei nieuwe avonturen kunt beleven.

Op naar die nieuwe avonturen! Aan de slag!

Cassave_pizza_met_kaassaus_en_groenten_2-1

Cassave_pizza_met_kaassaus_en_groenten_1-1

Cassave-pizza met kaassaus en groenten

Ingrediënten
400 gr bevroren cassave
Kokosmeel (zoveel als nodig, ongeveer 2 dl)
Wat olijfolie

Ideeën voor de topping op de pizza;
Vegan kaassaus (zie link voor recept)
Oesterzwammen, gebakken in wat olie, tamari, agave siroop en een kleine druppel vloeibare Rookaroma (wordt ook vaak liquid smoke genoemd)
Gegrilde groenten (bijvoorbeeld asperges, courgette en / of aubergine)
Verse of zongedroogde tomaten
Feta gemaakt met amandel (zie link voor recept)
Verse kruiden (bijvoorbeeld basilicum, tijm of peterselie)

Hoe doe ik het?
1. Breng water aan de kook in een wat grotere pan. Voeg de bevroren cassave toe. Kook tot de cassave zacht is, ongeveer 25 minuten.
2. Giet de cassave af in een vergiet en doe de stomende warme cassave daarna onmiddellijk in een mixerkom. Mix het tot je een witte gladde maar zeer plakkerige puree hebt. Mogelijk moet je de mixer op een gegeven moment even stoppen om de cassave van de zijkanten af te duwen.
3. Leg de gemixte cassave direct op een snijplank. Laat het afkoelen. De puree zal in het begin heel erg kleverig zijn maar hoe meer het is afgekoeld des te beter je er mee kunt werken.
4. Strooi wat kokosmeel op de puree nadat het volledig is afgekoeld. Werk de puree en het meel samen met je handen en voeg langzaam nog meer kokosmeel toe tot je een glad deeg hebt. Verwijder eventuele harde delen in de deeg van de cassava die niet goed gemixed zijn.
5. Verhit de oven tot 215 ° C. Bedek een bakplaat met bakpapier.
6. Doe een paar druppels olijfolie over het deeg en rol het uit met een deegroller. Leg de platte pizza op de bakplaat met bakpapier.
7. Smeer de kaassaus op de pizza en bak het tot je lekkere, lichtbruine vlekken op de pizza hebt (ongeveer 5-7 minuten).
8. Doe de topping toe die je lekker vindt op de pizza. Bak de pizza dan nog eens vijf minuten om alles warm te maken. En dan is het al tijd om te genieten!

Dit recept is vrij van gluten, lactose en noten.

Belangrijk!
Cassave kun je niet raw verwerken of eten!
Het moet altijd gekookt of op andere manieren bewerkt worden om ongewenste chemische reacties te voorkomen.

Lees meer over cassava hier!