pirnten printen
Bijgerechten, Glutenvrij, Lactosevrij, Love your leftovers, Recepten, Sausjes, dip & spreads, Vegan, Vegetarisch
commentaren 7

Aquafaba knoflookmayonaise

Aquafaba_knoflookmayonaise

Dit bericht is eigenlijk een eerbetoon aan goede mayonaise, dit keer een Aquafaba knoflookmayonaise. Aquafaba is een chique woord voor iets dat helemaal niet sexy is; kikkererwtenwater. Maar ik blijf gewoon het woord aquafaba gebruiken want wat je ermee kunt doen is zooo sexy! Een vegan mayonaise die smaakt als gewone mayonaise en zich ook gedraagt als een echte mayonaise. Je kunt het met alles wat je maar wilt gebruiken. 

Ik wou dat ik het zelf bedacht had maar dat is niet zo. … Het was Goose Wohlt van de blog Vegancookery.net die er mee kwam. In de zoektocht naar een betere vegan meringue kwam hij er achter dat geklopte aquafaba hetzelfde werkt als eiwit. Na het plaatsen van het recept in de Facebook-groep ‘What fat vegans eat’, brak er een kleine revolutie uit en nam het gebruik van aquafaba een enorme vlucht. Veel recepten werden bedacht met aquafaba en deze mayonaise is er een van. En wees niet bang dat je de smaak van kikkererwten zal tegenkomen in je mayonaise. Het is echt lekker. Laten we aan de slag gaan!

Aquafaba knoflookmayonaise

voor 4 personen

Ingrediënten
80 gram / 6 el aquafaba uit een blikje met gekookte kikkererwten
100 gram / 2 dl zonnebloemolie of milde olijfolie
2 tl Dijon mosterd
Een flinke snuf zout
Het sap van 1 citroen
1 teentje knoflook (optioneel)
12 kikkererwten (optioneel, kan helpen bij de romige textuur)

Hoe doe ik het?
1. Begin met de aquafaba. Zeef de kikkererwten boven een kom zodat je het vocht (aquafaba) opvangt. Ga daarna verder met het recept hieronder. Van de kikkererwten die je overhoudt kun je een heerlijke taart maken. Voor een recept daarvan klik je hier.
2. Doe alle ingrediënten behalve de olie in een hoge mixerkom.
3. Gebruik een staafmixer om alles goed te mengen.
4. Voeg de olie heel langzaam toe aan het mengsel terwijl je blijft mixen. Voeg pas meer olie toe als de eerder toegevoegde olie goed opgenomen is door het mengsel. Ga door met het toevoegen van olie tot de hele hoeveelheid olie is opgenomen. Je hebt dan een heerlijke romige mayonaise.
En proef nu eens! Is dit mayonaise of is dit mayonaise! Smullen maar!
5. Bewaar de mayonaise in de koelkast in een afgesloten bakje. Je kan het ongeveer 3-4 dagen goed houden.

Dit recept is vrij van gluten, suiker en lactose en vegan-vriendelijk.

Aquafaba_knoflookmayonaise_closeup

7 Kommentare

  1. Pingback:Heerlijke taart met kikkererwten en zoete aardappel

  2. Pingback:Superdeluxe truffelsalade met huisgemaakte tofu

  3. Pingback:Tortilla (zonder ei) met paprikasaus

  4. Pingback:Gefrituurde aspergekroketten van witte asperges

  5. Pingback:Minipannenkoeken met rode biet en mierikswortelsaus - TASTECELEBRATION

  6. Pingback:Wintergroenten met venkelzaad en gierst - TASTECELEBRATION

  7. Pingback:Veggie Reuben sandwich a la' Isabel - TASTECELEBRATION

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.